SPD Merkel’e karşı aday bulmakta zorlanıyor

Almanya’da Başbakan Angela Merkel’in partisi CDU’nun popülist sağ parti AfD nedeniyle güç kaybı devam ederken, koalisyon ortağı SPD’nin 2017’de Merkel’e alternatif olma çabaları sonuç vermiyor.

SPD, deyim yerindeyse artık ‘Merkel’e karşı aday bulamayacak’ duruma geldi.

Eylül 2017’de yapılacak federal genel seçimler için Hristiyan birlik partileri CDU ve CSU’nun adayının yine Angela Merkel olacağı düşünülüyor. Her ne kadar Merkel’in tekrar aday olma yönünde kesin bir beyanı olmasa da, bu konuda öne çıkan başka bir aday bulunmuyor.

İktidar ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD) ise 2009 ve 2013 seçimlerinde aldığı ağır yenilgilerden sonra yeni bir çıkış yapmak istese de anketler tam tersini gösteriyor. 2013’te yüzde 26 civarında oy alan SPD’nin son anketlerdeki oy oranı yüzde 19 ile 23 arasında değişiyor. Yüzde 42’ye yakın oyla 2013’de büyük bir zafer kazanan CDU-CSU’nun oy oranı ise yüzde 30-33 arasında seyrediyor.

SİGMAR GABRİEL DIŞINDAKİ ADAYLAR TARTIŞILIYOR

Son yıllarda üye sayısı yarı yarıya düşerek 445 bin civarına gerileyen SPD’nin parti olarak içinde bulunduğu kötü durumdan çıkmak ve önümüzdeki seçimler için Merkel’in karşısına güçlü bir adayla çıkmaya dönük çabaları ise sonuç vermiyor. Hafta sonunda yapılan parti konferansında Genel Başkan Sigmar Gabriel’in başbakanlık adaylığı için önerdiği hiçbir ismin gönüllü olmadığı bildiriliyor.

Hamburg Eyalet Başbakanı Olaf Scholz, Dışişleri Bakanı ve 2009 seçimlerinde başbakan adayı olan Frank-Walter Steinmeier, Çalışma Bakanı Andrea Nahles ve Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz’un isimleri adlandırılıyor.

Dışişleri Bakanı Steinmeier’e, 2009 seçimlerinde SPD’nin 1949’dan bu yanaki en kötü oy oranı olan  yüzde 23’te kalması nedeniyle bir daha şans verilmeyeceği yorumu yapılıyor. Steinmeier, birçok fırsatta başbakanlık adaylığı için Sigmar Gabriel’in adını anmıştı.

Andrea Nahles ile AP Başkanı Martin Schulz’dan bu konuya ilişkin henüz bir açıklama gelmezken, Schulz’un uzun yıllar AP başkanlığı yapması artı puanlarından sayılıyor. Martin Schulz’un ayrıca ülkenin beşte birinin yaşadığı Nordrhein-Westfalen eyaleti parti örgütünün de desteğini alacağı yorumları yapılıyor.

CDU lideri Angela Merkel, 2005 yılından bu yana başbakanlık görevinde bulunuyor. 2005’de yüzde 35 civarında oy alan CDU ve kardeş partisi CSU’nun oyları 2009’da yüzde 33’e gerilemiş, ancak Hür Demokrat Parti’nin (FDP) yüzde 14’ün üzerinde oy alması sayesinde koalisyon kurabilecek çoğunluğa ulaşılabilmişti.

2013’teki son seçimlerde ise CDU-CSU’nun oyları yüzde 41,5’i bulmuş, FDP’nin barajı geçememesi üzerine SPD ile koalisyon kurulmuştu.

SPD ise, 1969-1982 yılları arasında FDP ile kurduğu koalisyonlar sayesinde başbakanlığı elinde bulundurmuş ve son olarak 1998-2005 yıllarında Gerhard Schröder liderliğinde Yeşiller Partisi’yle koalisyon kurmayı başarmıştı. SPD, 2005-2009 yılları arasında ve 2013’ten bu yana koalisyon ortağı olarak CDU-CSU’yla birlikte iktidarda.