Spiegel : Almanya İncirlik’te üs kurmak istiyor

Almanya’nın Türkiye’deki askeri birliklerini çekmek yerine İncirlik’te kalıcı olmak için üs kurmayı planladığı iddia ediliyor.

Almanya’nın Türkiye’deki askeri birliklerini çekmek yerine İncirlik’te kalıcı olmak için üs kurmayı planladığı iddia ediliyor.

Spiegel Online’ın iddiasına göre, sene başından bu yana İncirlik Üssü’nde görev yapan Alman birlikleri için yaklaşık 65 milyon euro maliyetli bir üs planlanıyor.

Derginin Alman Savunma Bakanlığı kaynaklarına dayandırdığı iddiasına göre, DAİŞ’e karşı Suriye ve Irak’ta görev yapan Tornado keşif uçaklarının faaliyetleri kalıcı olacak. Bu kapsamda İncirlik’te bir uçuş pisti, askerler için kalacak garnizon, eğitim alanı ve revir inşası planlanıyor.

İncirlik’te sadece Alman askerler için planlanan üssün 400 kadar askeri barındıracak şekilde düşünüldüğü iddia edilirken, bu da bölgede sayıları 200 kadar olan Alman askerlerine yenilerinin ekleneceği ihtimalini gündeme getiriyor.

Üssün inşası için sadece Türk şirketlerinin görevlendirileceği belirtilirken, Türkiye’nin sadece ‘önceden denetimden geçmiş’ Türk şirketlerinin askeri üsse girişine izin vermesi kuralı buna gerekçe gösteriliyor.

Almanya’nın planladığı üsse dair projelerin birçoğunun önümüzdeki yıl başlamasının hedeflendiği bildiriliyor.