Steinmeier: Rusya’ya yaptırımlara karşı AB içindeki itiraz büyüyor

Ukrayna krizi nedeniyle AB tarafından Rusya’ya uygulanan yaptırımların giderek uzamasına tepkiler artıyor.

Almanya Dışişleri Bakanı, yaptırımların yeniden uzatılması öncesinde birlikten ortak karar çıkması gerektiğini vurguladı.

2014 yılından bu yana Rusya’ya uygulanan askeri ve ekonomik yaptırımlar nedeniyle Avrupa Birliği (AB) ülkeleri de Rusya tarafından yaptırıma tabi tutulmuştu. Bu yaptırımların uzaması nedeniyle oluşan ekonomik zarar da birçok AB ülkesini endişelendiriyor.

Fransa’da Ulusal Meclis tarafından Nisan sonunda alınan bir kararda Rusya’ya yönelik AB yaptırımlarının sonlandırılması istenmişti.

Yaptırımların 1 Temmuz’dan sonra uzatılıp uzatılmayacağı merak edilirken, yaptırımların anlamsızlığına inananların sayısının arttığı uyarısı geldi.

Tagesspiegel gazetesine konuşan Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, “AB içinde yaptırımların uzatılmasına karşı itirazın giderek büyüdüğünü ve birlik içinde kararlı bir duruşun sergilenmesinin geçen yıla oranla zorlaştığını görüyoruz” dedi. Steinmeier, AB’nin ortak bir tutum içerisinde olması gerektiğini söyledi.

Öte yandan Almanya’daki birçok eyalet hükümetinden de yaptırımların kaldırılması çağrısı dikkat çekiyor. Sachsen ve Nordrhein-Westfalen eyalet hükümetlerinden yapılan açıklamalarda, Rusya’nın Almanya için önemli bir ticari partner olduğu ve yaptırımların kaldırılması gerektiği belirtildi.

Almanya’da yapılan kamuoyu yoklamaları da halkın üçte ikisinin AB’nin Rusya’ya yönelik yaptırımlarının kaldırılması gerektiğini savunuyor.