Sudan’daki savaş Dünya Mirası listesindeki alanlara yayıldı

Sudan’da iki general arasında dokuz aydır davam eden savaş Unesco Dünya Mirası’ndaki alanlara yayılırken, 2 bin 300 yıllık Kuş Krallığı kalıntıları için alarm verildi.

Bölgesel Kültürel Haklar Ağı yaptığı açıklaya göre 15 Nisan'dan bu yana General Abdülfettah el-Burhan'ın ordusu ile eski ortağı General Muhammed Hamadan Dagalo'nun korkulan paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında devam eden savaş, Meroe adasına sıçradı.

Bölgesel Kültürel Haklar Ağı, HDK’nin "Naqa ve Musawwarat es-Sufra bölgelerine yaptığı saldırıyı şiddetle kınadığını" belirtti.

STK'ya göre bu "ikinci saldırı", ülkenin kuzeyindeki Nil Eyaletinde bulunan bu dini mekanlara "3 Aralık 2023'te yapılan ilk saldırının" ardından pazar günü gerçekleşti.

Nil Eyaleti yetkilileri de "HDK tarafından yapılan ve hava kuvvetleri tarafından püskürtülen bir saldırı" olduğunu bildirerek "sükunetin geri geldiğini" iddia etti ancak herhangi bir potansiyel hasardan bahsetmedi.

Bölgesel Kültürel Haklar Ağı, "güvenilir kaynaklara, sosyal ağlarda yayınlanan ve ordu ile HDK arasındaki çatışmaları gösteren görüntü ve videolara başvurduğunu” ifade ederken, “bunların muhtemelen sit alanlarını vandalizme, yıkıma, yağmaya ve hırsızlığa maruz bıraktığını" belirtti.

UNESCO'ya göre, "Nil ve Atbara arasında yarı çöl bir arazi olan ve Mısır'ı yaklaşık bir yüzyıl boyunca işgal eden yöneticilerin merkezi olan Meroe Adası'nın arkeolojik alanları piramitler, tapınaklar, konut binaları ve büyük su yönetimi tesislerini içeriyor".

Sudan'ın eski uygarlıkları Mısır'dakilerden daha fazla piramit inşa etmiş, ancak bunlar büyük ölçüde bilinmiyor. Hartum'un 220 km kuzeyindeki Meroe adası bir Dünya Mirası Alanı olurken ve 2010 yılında Fransa’daki ünlü Louvre Müzesi’nde bir sergiye konu olmuştu. Bu uygarlık (MÖ 3. yüzyıldan MS 4. yüzyıla kadar) Firavun dönemi Mısır'ı, Yunanistan ve ardından Roma'dan kültürel özellikler ödünç almıştı.

15 Nisan'dan bu yana ordu ve HDK arasındaki savaş, Silahlı Çatışma Konumu ve Olay Verileri Projesi (Acled) adlı SKT tarafından yapılan en düşük tahmine göre 13 binden fazla can aldı. Ayrıca BM'ye göre yedi milyondan fazla insan yerinden edildi.