Talibanlar bir Amerikan askerini öldürdü

ABD ile Talibanlar arasında müzakerelerin yürütüldüğü sırada, bir Amerikan askerinin daha öldürüldüğü bildirildi.

Amerikalı güçler, Pazartesi günü bir askerin öldüğünü bildirdi ancak detay vermedi.

AFP’ye açıklamada bulunan Talibanların sözcüsü Zabihullah Mücahid, Talibanların Kunduz bölgesindeki Çar Dara ilçesinde Amerikan askerlerine ait bir aracı infilak ettirdiğini bildirdi.

Bu ölümün, Washington ile Talibanlar arasında devam eden müzakereleri ağır etkileyebileceği belirtiliyor. İki taraf arasındaki görüşmeler bir yıldan fazladır sürüyor.

Eylül ayı başında da biri Amerikan askeri 12 kişinin öldüğü bir saldırıdan sonra ABD Başkanı Donald Trump, Talibanlarla yürütülen müzakereleri kesmişti. Trump’ın açıklamasına kadar, Talibanlarla her an bir anlaşmaya varılabileceği yönünde mesajlar veriliyordu.

Trump, Kasım ayı sonundaki yeni bir açıklamasında Talibanlarla, görüşmelerin yeniden başladığını duyurdu. Eylül ayında belirlenen anlaşma projesine göre, ABD’nin güçlerini çekmesi karşılığında Talibanların güvenlik garantileri vermesi ve Afgan hükümeti ile diyaloga başlaması gerekiyordu.

Aralık ayı içerisinde, Kabil’in kuzeyindeki Bagram Amerikan askeri üssü yakınında bir hastaneye yönelik saldırıdan sonra görüşmeler yeniden askıya alındı. 

Afganistan’da ABD müdahalesinin başladığı 2011’den bu yana 2.400’ü aşkın Amerikan askerinin öldüğü belirtiliyor.