Trump’ın azil oylaması Temsilciler Meclisi’nde kabul edildi

ABD Başkanı Donald Trump’ın görevi kötüye kullandığı gerekçesiyle Temsilciler Meclisi’nde yürütülen soruşturmanın sonucundaki oylamada azline karar verildi.

Demokratların çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi’ndeki oylamada, Trump’ın ‘Görevini kötüye kullanmak’ ve Kongre’nin işleyişini engellemek’ suçlamalarından oluşan iki azil maddesi kabul edildi. Oylamada 197 ‘hayır’ oyuna karşılık 230 ‘evet’ oyu çıktı.

Trump’ıın dosyası Senato’ya gönderilirken, Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olması nedeniyle geçmemesine kesin gözüyle bakılıyor.

ABD tarihinde daha önce de eski başkanlar Andrew Johnson ve Bill Clinton hakkında Temsilciler Meclisi’nce benzer kararlar alınmıştı.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, kararın ‘utanç verici’ olduğu savunuldu.

Açıklamada, Temsilciler Meclisi İstihbarat ve Adalet Komitelerindeki azil oturumunda Trump'a hiçbir şekilde söz hakkı verilmediği iddiasına yer verilirken, süreç ‘maskaralık’ olarak nitelendirildi.

Eylül ayında basında çıkan haberlerde, Trump’ın 25 Temmuz'da yaptıkları telefon görüşmesinde Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'e, rakibi Joe Biden ve ailesini soruşturması için talepte bulunduğu savunulmuştu. Buna ilişkin raporlar ve diplomat ifadeleri de iddiaları güçlendirmişti.