Trump kadın seçmenlerle birlikte seçimleri de kaybedecek

8 Kasım’da yapılacak ABD başkanlık seçimleri için yapılan birçok ankette Hillary Clinton’un açık ara önde olduğu görülürken, Donald Trump’ın kadın seçmen nezdindeki desteğinin düşük olması nedeniyle kaybetme riski oldukça büyük.

Amerikan veri analisti Nate Silver tarafından anketler üzerinden yapılan seçim öngörüsüne göre, ABD’li kadın seçmenler büyük oranda Demokrat Parti adayı Hillary Clinton’dan yana oy kullanacak. Birçok açıklamasıyla cinsiyetçi ve ‘maço’ olmakla eleştirilen Cumhuriyetçi Parti adayı Donald Trump’ın ise erkek seçmen nezdinde ciddi oy desteğinin olduğu görülüyor.

Fivethirtyeight.com sitesinde yayınlanan analizlere göre, sadece kadın seçmenlerin oy kullanması durumunda Hillary Clinton 538 seçici üyeden 458’ini kazanarak, büyük bir farkla seçimin galibi olacak. Donald Trump ise eyaletlerin sadece küçük bir kısmındaki kadın seçmenlerin oyuyla sadece 80 seçici üye çıkarabilecek.

Aynı analizde sadece erkek seçmenlerin oy kullanması halinde ise Trump 350, Clinton 188 seçici üyeye ulaşacak.

Nate Silver’in bugüne kadarki anketler üzerinden yaptığı analize göre Donald Trump, bugüne kadar kadın seçmenler arasında en düşük desteğe sahip Cumhuriyetçi aday olarak öne çıkıyor. Silver’e göre, Clinton’un seçimi kazanması halinde bunun en önemli nedeni Trump’ın kadın seçmenlerden çok düşük oranda oy alması olacak.

ABD seçimlerine yönelik son haftalarda yapılan anketlerde Clinton ile Trump arasındaki farkın 9 puana kadar çıkabileceği öngörülüyor.