Trump: ‘Terörizm geçmişi’ olan ülkelerden göçe izin yok

Orlando’da bir barda 49 kişinin katledildiği saldırı ardından tüm dünyada tepkiler ve destek mesajları gelmeye devam ederken, katliam Amerikan seçimlerinin propaganda malzemesi haline dönüştü.

Afganistan kökenli Ömer Metin adlı kişinin yaptığı saldırıya ilişkin konuşan Cumhuriyetçi Parti adayı Donald Trump, seçilmesi halinde ‘terörizm geçmişi olan’ ülkelerden gelen göçün ABD’ye girişinin askıya alınacağını söyledi.

New Hampshire eyaletine bağlı Manchester’da konuşan Trump, bugüne kadarki politikaların terör saldırılarını önlemeye yetmediğini savundu. ABD, Avrupa veya müttefiki olan ülkelere yönelik saldırılar düzenleyen örgütlerin olduğu ülkeleri kasteden Trump, kendilerine ‘yönelik tehdidin bitirilmesine kadar’ göçün askıya alınacağını vurguladı.

Donald Trump’ın daha önce de İslam ve göç karşıtı bazı söylemleri ‘aşırı’ bulunduğu için birçok kesimden eleştiriler almıştı.

Orlando’da eşcinsellerin gittiği bir gece kulübüne yapılan saldırıda yaşamını yitirenlerin sayısı 49, yaralananlar ise 53 olarak verilmişti. DAİŞ’in üstlendiği katliam ardından birçok ülkede kurbanları anma ve aileleriyle dayanışma eylemleri düzenlendi.

Katliam sonrasında açıklama yapan ABD Başkanı Barack Obama ise, ülkedeki silah edinim yasalarını eleştirmişti. Katliamı düzenleyen Omer Metin’in iki adet silah taşıma ruhsatı olduğu ortaya çıkmıştı.