Türk devleti Kıbrıs’ta gerilimi tırmandırıyor

Türk devleti, Kıbrıs’ta gerilimi tırmandıran adımlar atmaya devam ediyor. İşgal altındaki Kuzey Kıbrıs’a ilk silahlı insansız hava aracı indirildi.

Bayraktar TB2 tipi dron, Kıbrıs’ın işgal altındaki parçasında yer alan liman kenti Gazimağusa bölgesindeki Geçitkale havaalanına konuşlandırıldı.

İlk kez bu havaalanına bir Türk dronu indiriliyor. Bu konuşlandırma, bölgede gerilimin tırmandığı bir döneme denk geldi.

Türk devletinin Kasım ayı sonunda Türkiye ile Libya arasındaki tartışmalı deniz sınırını belirleyen anlaşma gerilimi daha da tırmandırdı.

Başta Yunanistan ve Kıbrıs olmak üzere bir çok ülke anlaşmayı kınadı. Zira anlaşma, Ankara’nın Doğu Akdeniz’deki geniş alanlarda hak elde etmesine olanak tanıyor.

İmzadan sonra, Türk devleti sözkonusu alanlarda kendi izini olmadan hidrokarbon çıkarılmasını engelleyeceği tehdidinde bulundu.

Son yıllarda Doğu Akdeniz’de büyük hidrokarbon yatakları bulundu. Özellikle Yunanistan, Mısır, Kıbrıs ve İsrail bu keşiflerden yararlanmak istiyor. Bu nedenle Türkiye ile ilişkiler zorlu durumda.

Ocak ayında Doğu Akdeniz’de gaz üzerine bir forum oluşturuldu. Kahire’de düzenlenen toplantıda oluşturulan foruma Kıbrıs, Yunanistan, İsrail, Mısır, İtalya, Ürdün ve Filistin topraklarının temsilcileri katıldı. Bu forumdan dışlanan Türkiye ise, Libya’da Trablus merkezli İslamcı hükümeti kullandı. Türkiye ayrıca 1974’den beri işgal ettiği Kıbrıs açıklarında illegal sondaj faaliyetlerinden dolayı AB tarafından yaptırımla tehdit edildi.