Türkiye’yi eleştiren AB Büyükelçisi istifa etti

Türkiye ile yapılan mülteci anlaşmasına yönelik tepkileri daha önce basına yansıyan AB’nin Türkiye Büyükelçisi Hansjörg Haber’in istifa ettiği duyuruldu.

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Büyükelçisi Haber’in istifa ettiğine dair haber Reuters haber ajansınca duyurulurken, kaynak olarak AB diplomatları gösterildi.

Alman diplomatın daha önce de Türkiye yönetimiyle sorunlar yaşadığı ve geçtiğimiz ay Türk Dışişleri Bakanlığı’na çağrılarak uyarıldığı ortaya çıkmıştı.

Hansjörg Haber’in gazetecilerle yaptığı bir sohbette mülteci anlaşmasında öngörülen kriterlerin 2013’ten bu yana belli olduğunu söylemiş ve Türkiye’nin taktiksel oyalamalarını eleştirmişti. Haber’in. “ Bizde bir atasözü vardır: ‘Türk gibi başlayıp Alman gibi bitirmek’. Ama burada tersi oldu" dediği iddia edilmişti.

Türkiye’nin mülteci anlaşması karşılığında AB ülkelerine vizesiz giriş için istenen 72 kriterden en önemlilerini yerine getirmemekte ısrar ettiği biliniyor. Bunlar arasında basın ve ifade özgürlüğü ile ‘Terörle Mücadele Yasası’nın değiştirilmesi de bulunuyordu.