Ukrayna’daki Rus saldırısında 51 ölü, 271 yaralı
Ukrayna'nın orta kesimindeki Poltava kentine düzenlenen ve bir askeri enstitüyü kısmen tahrip eden Rus füze saldırısında en az 51 kişinin öldüğü, 271 kişinin yaralandığı bildirildi.
Ukrayna'nın orta kesimindeki Poltava kentine düzenlenen ve bir askeri enstitüyü kısmen tahrip eden Rus füze saldırısında en az 51 kişinin öldüğü, 271 kişinin yaralandığı bildirildi.
Saldırı sabah saatlerinde, Kiev'in yaklaşık 300 kilometre doğusunda yer alan ve Rus işgalinden önce yaklaşık 300.000 nüfusa sahip olan Poltava'da meydana geldi.
Ukrayna Başsavcılığı saldırının ardından yaptığı açıklamada yerel saatle 18:00 itibariyle 51 kişi öldüğünü, 200’den fazla kişinin yaralandığını belirtti.
Bölge valisi Filip Pronin, “18 kadar kişinin enkaz altında olabileceğini” belirtti.
Akşam saatlerinde, Devlet Başkanı Volodimir Zelensiy günlük internet konuşmasında enkazda hayatta kalanları arama çalışmalarının devam ettiğini ve yaralı sayısının şu anda 271 olduğunu doğruladı.
Popüler blog yazarları ve yetkililer, bir açık hava töreni için toplanan bir grup askerin hedef alındığını iddia etti. Saldırıdan sonra Ukrayna askeri komutanlığını sert bir dille eleştirildi.
Devlet Başkanı Zelenskiy, iki balistik füzenin Poltava'da “bir eğitim kurumunu ve yakındaki bir hastaneyi” vurduğunu savundu.
Cumhurbaşkanı, “İletişim Enstitüsü binalarından biri kısmen yıkıldı. Enkaz altında insanlar bulundu” diyerek, 1960'larda kurulan ve askeri telekomünikasyon alanında uzmanlar yetiştiren enstitüye atıfta bulundu.
ABD Başkanı Joe Biden bu “içler acısı” saldırıyı “mümkün olan en güçlü ifadelerle” kınadı.
Savunma Bakanlığı, saldırının yaşandığı sırada açık hava törenlerinin yapılmadığını iddia etti.
Ukrayna Cumhurbaşkanı, Rus saldırısına yol açan koşulların “tam ve hızlı bir şekilde soruşturulması” talimatını verdiğini söyledi.
Kiev'in Batılı müttefiklerine bir kez daha acilen daha fazla hava savunma sistemi göndermeleri ve Ukrayna'ya verilen uzun menzilli füzelerle Rus topraklarının derinliklerine ulaşmasına izin vermeleri çağrısında bulundu.
Aralarında ABD'nin de bulunduğu bazı Batılı ülkeler, Moskova ile gerilimin tırmanmasından korktukları için sınır bölgelerinin ötesinde bu tür bombardımanlara yeşil ışık yakmayı şimdiye kadar reddettiler.