‘Uyuşturucuyla mücadele için üretim değil tüketim azaltılmalı’

Her yıl 400 bini aşkın kişinin yaşamına mal olan uyuşturucu madde kullanımıyla mücadelede sadece kriminal mücadele yerine artık toplum sağlığını temeline alan bir mücadele talep ediliyor.

Her yıl 400 bini aşkın kişinin yaşamına mal olan uyuşturucu madde kullanımıyla mücadelede sadece kriminal mücadele yerine artık toplum sağlığını temeline alan bir mücadele talep ediliyor. Uyuşturucuyla mücadelede üretimden ziyade kullanımın azaltılmasının önemine dikkat çekiliyor.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’na sunulan yeni öneriler listesinin yer aldığı rapor kabul edildi. 27 sayfalık belgede uyuşturucu kullanımını azaltmak için suç örgütleriyle mücadelenin yanı sıra ‘uyuşturucu kullanımına olan talebi’ düşürme önerisi öne çıktı.

WHO Genel Direktörü Margaret Chan tarafından Genel Kurul’a sunulan raporda, uyuşturucu kullanımının önlenmesine ilişkin önlemlere dikkat çekildi. Chan, toplum sağlığını öne çıkaran bir anlayışın geçerli kılınmasını istedi.

Rapora ilişkin konuşan Guetemala Devlet Başkanı Jimmy Morales, uyuşturucuya karşı ‘tümüyle cezalandırıcı cevaplar verilmesi’ yerine artık daha fazla toplum odaklı düşünülmesini istedi. Morales, “yapılacak en büyük değişiklik ‘uyuşturucu arzı’ yerine ‘uyuşturucuya olan talebin’ düşürülmesidir” diye konuştu.

70’li yıllardan bu yana ‘uyuşturucuya karşı savaş’ verildiğini savunan Meksika Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto ise, 40 yılı aşkın süredir verilen mücadelenin ne uyuşturucu üretimini ne de kullanımını azaltmadığının altını çizdi. ‘Uyuşturucu kullanıcısı ülkelerin’ varlığına dikkat çeken Nieto, bu ülkelerin hem uyuşturucu tüketimini azaltmaları hem de uluslararası organize suçlarla mücadeleyi yükseltmeleri gerektiğini söyledi.

WHO raporlarına göre Dünya üzerinde 27 milyon uyuşturucu madde bağımlısı bulunurken, her yıl 400 bin kişi uyuşturucu kullanımından ötürü yaşamını yitiriyor. Afrika kıtası dışındaki yeni AİDS vakalarındaki artışın yüzde 30’u ile Hepatit B ve C hastalıklarının yayılmasında uyuşturucu kullanımının etkili olduğu tahmin ediliyor.