Venezuela’da Maduro ve muhalefet arasındaki çekişme büyüyor

Son aylarda ekonomik krizin yanı sıra enerji sektöründeki krizle boğuşan Venezuela’da muhalefetin hükümeti düşürme çabalarına karşı Nicolas Maduro etrafındaki direniş sürüyor.

Sosyalist Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun görevden alınması için muhalefetteki sağ partilerin referandum yapılması için başlattığı kampanyada toplanan imzalar yetkili kuruma sunulmuştu. Sayımlar devam ederken, Maduro hükümetinden referandumun olmayacağı açıklaması geldi. 

Geçtiğimiz gün görevinden alınan Brezilya’nın sosyalist Devlet Başkanı Dilma Rousseff’e destek amacıyla düzenlenen bir mitingde konuşan Maduro’nun yardımcısı Aristobulo Isturiz, referandumun olmayacağını kesin bir dille söyledi. Muhalefetin de referandum olmayacağını bildiğini savunan Isturiz, bunun geç alınmış bir karar olduğunu kaydetti. 

Devlet Başkan Yardımcısı,referandum için yapılan imza kampanyasında birçok hile ve usulsüzlük olduğunu da iddia etti. 

1999-2013 yılları arasında ülkeyi yöneten Hugo Chavez’den sonra göreve seçilen Nicolas Maduro’ya karşı muhalefetin tavrı son aylarda daha da sertleşmiş durumda. Geçtiğimiz yıl yapılan parlamento seçimlerini kazanan muhalefet, petrol fiyatlarının düşmesiyle birlikte başlayan ekonomik krizden de Maduro’yu sorumlu tutarken, enerji açığı nedeniyle alınan tasarruf önlemlerine sert bir direniş gösteriyor. 

Muhalefetin referandumla kendisini görevden alma hamlesine tepki gösteren Maduro ise, buna destek veren işverenlere ait fabrikaları kamulaştıracağını duyurmuştu.