Venezuela’da muhalif başkan ülkeyi terk etti

Venezuela’da Nicolás Maduro'ya karşı 28 Temmuz'daki başkanlık seçimlerinde zafer kazandığını iddia eden muhalif aday Edmundo Gonzalez Urrutia, iktidarın da göz yumması ile ülkeyi terk etti, İspanya’dan sığınma istedi.

Venezuela, Nicolás Maduro'nun üçüncü bir altı yıllık dönem için resmen yeniden seçildiği seçimlerden bu yana siyasi bir krize sürüklenmiş durumda. Muhalefet bu yeniden seçime itiraz ediyor.

Baskıların tırmandığı ülkede muhalif aday Edmundo Gonzalez Urrutia de ülkeden kaçtı. 

Venezuellalı yetkililer, muhalif aday Edmundo Gonzales Urrutia’nın İspanya’ya güvenli geçişine izin verdi. 

Başkan Yardımcısı Delcy Rodriguez, sanal ağlarda “Bugün, 7 Eylül, Edmundo Gonzalez Urrutia ülkeyi terk etti. Birkaç gün önce Caracas'taki İspanyol büyükelçiliğine gönüllü olarak sığındıktan sonra İspanyol hükümetinden siyasi sığınma talebinde bulundu” diye yazdı. 

Edmundo Gonzalez Urrutia'nın avukatı ise “İspanya'ya gittiğini teyit ediyorum” diyerek daha fazla yorum yapamayacağını belirtti. Muhalefete yakın bir kaynağa göre Urrutia Venezuela'dan eşi Mercedes ile birlikte ayrıldı.

İspanya Dışişleri Bakanı José Manuel Albares sosyal paylaşım ağlarında yaptığı açıklamada, “Edmundo Gonzalez kendi talebi üzerine İspanyol Hava Kuvvetlerine ait bir uçakla İspanya'ya uçtu.  İspanya hükümeti tüm Venezuelalıların siyasi haklarına ve fiziksel bütünlüğüne saygı göstermeye kararlıdır.” dedi. 

Eski bir büyükelçi olan 75 yaşındaki Edmundo Gonzalez Urrutia, bir aydan uzun bir süredir saklanıyordu. Hakkında tutuklama emri vardı. Hakkındaki soruşturma  “kanuna itaatsizlik”, “komplo”, “görev gaspı” ve “sabotaj” suçlamalarını içeriyor. Muhalefet ve birçok gözlemci yargının hükümetten emir aldığını düşünüyor.

Tarışmalı seçimlerin ardından Nicolas Maduro’nun zaferi 22 Ağustos'ta Yüksek Mahkeme tarafından onaylandı. 

Maduro’nun oyların yüzde 52’sini alarak seçimleri kazandığını iddia eden Ulusal Seçim Konseyi (CNE) sitelerinin hacklendiğini öne sürerek halen de seçim sonuçlarını açıklamadı. 

Kendi denetçilerinin sağladığı tutanakları yayınlayan muhalefete göre ise Edmundo Gonzalez Urrutia oyların %60'ından fazlasını kazandı.

Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği ve bazı Latin Amerika ülkeleri Nicolás Maduro'nun yeniden seçilmesini tanımıyor. 

Nicolas Maduro’nun 28 Temmuz'daki seçimlerde yeniden seçildiğini ilan etmesi ardından yaşanan protesto eylemlerinde resmi verilere göre 27 kişi öldü, 192 kişi yaralandı ve yaklaşık 2.400 kişi tutuklandı.