Washington, Türkiye’den açıklama istedi

Washington yönetimi, İncirlik üssünü kapatma tehdidinde bulunan Türkiye’den açıklama istedi.

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Türkiye’nin “gerekirse” İncirlik ve Kürecik üslerini kapatma tehdidine ilişkin açıklamada bulundu.

İncirlik üssü onlarca yıldır ABD’nin hava üssü olarak kullanılıyor. Uzmanlara göre İncirlik, 50 dolayında nükleer başlık barındırıyor. Kürecik’te ise NATO’nun önemli bir radar istasyonu bulunuyor.

Pentagon’da basına açıklamada bulunan Esper, “Ne demek istediklerini ve ciddi olup olmadıklarını anlamak için Türk mevkidaşım (Hulusi Akar) ile konuşmam gerekiyor” dedi.

Esper, “Eğer Türkler bu konuda ciddi ise, egemen bir ulustur ve NATO üsleri ya da yabancı güçleri kabul edip etmeme hakları var. Ama gerçekten ciddi konuşuyorlarsa o zaman, Atlantik İttifakı’nın tümü ile onların bu ittifaka karşı taahhütlerini ilgilendiren bir sorun haline gelir” diye ekledi.

ABD Savunma Bakanı, Ankara’nın bir kez daha NATO’dan uzaklaşma ve Rusya’ya yanaşma şeklinde aldığı yönden dolayı üzüntüsünü dile getirdi.

Türkiye ile ABD arasındaki ilişkiler son haftalarda daha da gerildi. Türk devletinin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemlerini alması ve Rojava’ya yönelik işgal saldırılarından sonra, ABD Kongresi Türkiye’ye S-400’ler nedeniyle ekonomik yaptırım uygulama kararı aldı.