WFP Gazze’de ‘açlık’ tehdidi konusunda uyardı

Dünya Gıda Programı (WFP), çatışmalar ve İsrail makamlarının koyduğu engeller nedeniyle gıda yardımının Filistin topraklarına ulaşmakta zorlandığını ve Gazze'nin "yakın bir kıtlık tehdidi altında" olduğunu belirtti.

BM kuruluşu WFP aralık ayında da Gazze'de yaşayan 2.2 milyon insan için durumun felaket olduğunu bildirmişti.

WFP'nin Orta Doğu'dan sorumlu sözcüsü Abeer Etefa, BM'nin Cenevre'deki olağan brifinginde yaptığı açıklamada, "Her geçen gün elbette daha da felaket bir duruma doğru ilerliyoruz" dedi.

Kahire'den video konferans yoluyla açıklamada bulundan Etefa, “yakın bir kıtlık tehdidine" işaret ederken, "Gazze'de kıtlık riskinin her zaman mevcut olduğunu" sözlerine ekledi.

Etefa, "Gazze'de yarım milyondan fazla insan felaket boyutlarında gıda güvensizliği ile karşı karşıya ve çatışmalar ihtiyaç sahiplerine hayati gıda yardımı sağlanmasını sınırlandırdığı için kıtlık riski her geçen gün artıyor" dedi.

Hamas Sağlık Bakanlığı'na göre Gazze'de 7 Ekim’den bu yana yaklaşık yüzde 70'i kadın ve çocuklardan oluşan en az 25 bin 490 kişi öldü.

Etefa'ya göre, Gazze'nin kuzeyine gıda sevkiyatı taleplerinin yaklaşık yüzde 70'i İsrail makamları tarafından reddedildi.

Kuzeye 15 bin kişi için 200 ton gıda içeren son iki teslimat ocak ayı ortalarında gerçekleşti.

"Bu gerçekten de çok küçük bir rakam" diyen Etefa, "Bu yüzden insanların daha da çaresizleştiğini görüyoruz” vurgusunda bulundu. Etefa, çünkü bu insanların kamyonların tekrar geçip geçemeyeceğini ve ne zaman geçebileceğini bilmediklerini ifade etti.

WFP'ye göre Ocak ayının başından bu yana 13 bin tondan fazla gıda taşıyan 730'dan fazla kamyon Gazze'ye giriş yaptı.