WWF eko-bölgeleri tehdit eden şirketlerin listesini yayınladı

Fransa’da hükümet ve çevreci örgütlerin katıldığı 4’üncü Çevre Konferansı düzenlenirken, dünya üzerindeki 35 önemli eko-bölgeye zarar verenler arasında en az 25 Fransız şirketin gelmesi dikkat çekiyor.

Fransa’da hükümet ve çevreci örgütlerin katıldığı 4’üncü Çevre Konferansı düzenlenirken, dünya üzerindeki 35 önemli eko-bölgeye zarar verenler arasında en az 25 Fransız şirketin gelmesi dikkat çekiyor.

Cumhurbaşkanı François Hollande’ın göreve geldiği 2012 yılından bu yana düzenlenen Çevre Konferansı, dün dördüncü kez düzenlendi. Birçok çevreci örgütün hükümetin çevre ve iklim politikalarına yönelik politikalarını eleştirdiği konferans vesilesiyle bir de rapor yayınlandı.

Doğal Hayatı Koruma Örgütü (WWF) Fransa örgütü tarafından yayınlanan raporda, dünya üzerinde sayıları 35’i bulan ve ekolojik dengenin korunması istenen eko-bölgelere en çok zarar veren şirketler sıralandı.

Önemli bir kısmı gıda sektöründe olan 500 kadar uluslararası şirketin sıralandığı ‘kara listede’, sürdürülebilir kaynaklara dayanmayan üretime ağırlık veren şirketler sıralandı. Bu şirketler arasında ABD ile nüfus olarak bu ülkenin beşte biri büyüklükte olan Fransa’dan şirketlerin sayısının eşit olması dikkat çekiyor.

Raporda 25 kadar büyük Fransız şirketi yer alırken, bunların 13’ünün gıda sektöründe aktif mağazalara sahip şirketler olduğu belirtildi. Carrefour, Auchan, Casino, Leclerc, Système U  ve Danone gibi şirketler ‘eko sisteme en çok zarar veren şirketlerin’ başında gösterilirken, bu şirketlerin dünyanın birçok bölgesinden ham maddenin yok edilmesine yol açtıkları vurgulandı.

Fransız petrol devi Total’ın yılda 50 bin ton palma yağı tükettiği belirtilen raporda, bazı şirketlerin de on binlerce ton ağaç veya soyanın yok edilmesine neden olduğu dile getirildi. Listede Les Mousquetaires, Sodexo, Bouygues, L’Oréal, Bolloré, Michelin ve Vinci gibi farklı sektörlerden birçok büyük şirket yer alıyor.

WWF raporunda, dünya üzerinde 1 yılda doğal olarak yenilenebilen ham maddelerin sadece 8 ayda tüketildiği kaydedilirken, insanlığın yeryüzünün verebildiğinden 1,6 kat daha fazla tükettiği gerçeği hatırlatıldı. Raporda, 2030 yılına gelindiğinde doğal kaynakların insanlığa yetebilmesi için 2 gezegenlik bir alana ihtiyaç olduğu da vurgulandı.