Yagi tayfunu: Ölü sayısı en az 280

Vietnam, Laos, Tayland ve Myanmar'ın kuzeyini vuran Yagi Tayfunu nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı en az 280’e çıkarken, Myanmar’da başkent yakınlarında yüzlerce köylü sellerden kaçmaya çalışıyor.

Yagi tayfunu geçtiğimiz hafta Vietnam, Laos, Tayland ve Burma'nın kuzeyini vurarak, şiddetli yağışlara, sel ve toprak kaymalarına neden oldu. 

Bölgedeki son ölü sayısı 233'ü Vietnam'da olmak üzere en az 280'e ulaştı. Vietnam’da ayrıca 800’den fazla kişi yaralandı ve 103 kişi kayıp. 

Myanmar’da yetkililer, ölü sayısının 17’den 36’ye çıktığını bildirdi. Çok sayıda kişiden hala haber alınamaması nedeniyle ölü sayısının artmasından endişe ediliyor.

Yetkililere göre Myanmar’da yaklaşık 50.000 kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı ve onları barındırmak için kamplar kuruldu. 

Askerler, bu alçak başkent Naypyidaw’ı çevreleyen nehir ve dere ağının merkezinde yaşayan köylüleri kurtardı. Bazıları çamurlu sularda yürümek zorunda kalırken, çevredeki evler, muz ve şeker kamışı tarlaları sular altında kaldı.

Yagi, Güneydoğu Asya ülkesini on yıllardır vuran en güçlü tayfun özelliğini taşıyor. Uzmanlar, Yagi Tayfunu gibi fırtınaların iklim değişikliği nedeniyle daha da güçlendiğini belirtiyor. Uzmanlara göre daha sıcak okyanus suları, daha fazla enerji sağlayarak daha yüksek rüzgarlara ve daha yoğun yağışlara yol açıyor.