Yaşlı Kıta’da ‘Brexit’ depremi: Avrupa Birliği çıkış arıyor

Avrupa Birliği uzun zamandır derin bir tıkanma yaşıyor. Bazıları için Brexit depremi, Avrupa Birliği'nin yeniden canlandırılması için bir fırsat sunuyor.

Yaşlı Kıta'da Brexit depremi yaşanıyor. ‘Avrupa Birliği için sonun başlangıcı’ diyenler var.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, kuru bir ifadeyle "Hayır" diyor.  

Ancak ağır bir atmosfer var.  Basın toplantıları kısa tutuluyor.  Cevaplar yarım ağızla ifade ediliyor.

Birleşik Krallığın, 23 Haziran Perşembe günü referandum yoluyla Avrupa Birliği'nden çıkma kararı bir çok faktörle izah ediliyor.

Ağır ekonomik krizler, Suriye kriziyle birlikte benzeri görülmemiş göç dalgası, Avrupa Birliği karşıtlığı ve küreselleşme...

Ancak Avrupa Birliği uzun zamandır derin bir tıkanma yaşıyor.  Bazıları için Brexit depremi, Avrupa Birliği'nin yeniden canlandırılması için bir fırsat sunuyor.

FRANSA’YA GÖRE BU BİR FIRSAT

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, fırsatı kaçırmadan öne atıldı. Hollande, "Bugün tarih kapımızı çaldı, yaşananlar Avrupa'nın yoğunluğunun azalmasıdır" dedi.

Hollande, olası bir Avrupa'nın yeniden canlandırılmasının merkezine Fransa'yı koymak istiyor.

Ancak Hollande'ın Pazartesi görüşeceği Almanya Başbakanı Angela Merkel, zaman kazanmaya çalıştı.

MERKEL ZAMAN KAZANIYOR

Merkel, "Bugün Avrupa ve birleşme süreci için bir duraktır" dedi.

İngiltere'nin AB'den çıkmasının Almanya'nın Avrupa Birliği üzerindeki hegemonyasını daha da arttıracağı yönünde de  yorumlar var.

Fransa'da Cumhurbaşkanlığı çevreleri, bu kez Paris'in Berlin'i ittiğini ve Berlin'in zaman kazanma pozisyonunda olduğuna dikkat çekiyor.

Hollande, "Avrupa projeler sunmalı, prosedürler içerisinde kaybolmamalı. Vatandaşlar tarafından anlaşılmalı ve kontrol edilmeli" dedi.

YENİ BİR DÖNEMİN KAPISI AÇILDI

Birleşik Krallığın AB'ye hayır demesi, her açıdan yeni bir dönemin kapısını açtı. Avrupa'nın her yanında Avrupa Birliği karşıtları ile yanlıları yeni arayışlar içerisine girdi.

Birleşik Krallık'ta İskoçlar, Kanada'da Québecler, İspanya'da Katalanlar, Brexit'i bağımsızlık için açık bir mesaj olarak aldılar.

AB içerisinde kalmak için oy kullanan İskoçya, Avrupa Birliği'ndeki yerini korumak için Brüksel ile derhal görüşme talep etti.

İTALYAN BAKANLAR: POLİTİKALAR GÖZDEN GEÇİRİLMEZSE ÇÖKÜŞ RİSKİ VAR

İtalyan Bakanlar, Avrupa Birliği'nin politikalarını gözden geçirmeye çağırdı.  Aksi halde, bir çöküş riski olduğu konusunda uyarıda bulundular.

Corriere della Sera gazetesine konuşan İtalya Maliye Bakanı Pier Carlo Padoan, "Düşünülmesi imkansız olan gerçek olmak üzere" dedi.

Brexit borsalar üzerinde da ağır bir etkide bulundu.  Borsalar 24 Haziran'da dünya genelinde büyük bir gerileme yaşadı.

Brexit'in yarattığı ve yaratacağı sonuçlar tartışılmaya devam ederken, şimdi gözler Birleşik Krallığın AB'den çıkış sürecine yöneldi.

AB'NİN KURUCU ALTI ÜLKESİ BERLİN'DE TOPLANDI

Avrupa Birliği'nin kurucu ülkeleri bu amaçla Berlin'de bir araya geldi.  Fransa, Almanya, İtalya, Belçika, Hollanda ve Lüksemburg Dışişleri Bakanları, Birleşik Krallığın çıkışına hazırlık yapıyor.

Almanya Dışişleri bakanı Frank-Walter Steinmeier, altı kurucu ülkenin Birleşik Krallığın AB'den çıkış sürecinin en kısa sürede başlatılmasından yana olduğunu söyledi.