Yemen’de 72 saatlik ateşkes

Yemen’de bir buçuk yıllık sürede en az 7 bin kişinin yaşamına mal olan ve Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun katliamlarıyla gündemde olan iç savaşta geçici de olsa ateşkes ilan edildi.

Sürgünde olan Yemen Devlet Başkanı Mansur Hadi, Şii Husi milisleriyle çatışmalara 72 saatlik bir ateşkesle ara vermeyi kabul etti.

Yemen Dışişleri Bakanı Abdülmalik El Meklafi, ilan edilen ateşkesin ‘tarafların uyması halinde’ uzatılabileceğini söyledi. El Meklafi, Şii Husi milisleri ve eski Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih’in Taiz kentindeki kuşatmayı sonlandırması ve ateşkesin denetlenmesi için bir komite kurulmasını kabul etmeleri şartını da ileri sürdü.

Yemen’in başkenti Sanaa’da Şiilerin Aşuru Günü kutlamasına saldıran Suudi Arabistan uçakları, en az 140 kişiyi katletmişti. Suudilerin günlerce inkar ettiği saldırı sonrasında Birleşmiş Milletler (BM) başta olmak üzere dış dünyadan ateşkes baskıları artmıştı.

Mart 2015’ten bu yana Suudiler ve diğer Körfez ülkelerinin de dahil olduğu iç savaş nedeniyle en az 7 bin kişi yaşamını yitirdi. Başkent Sanaa’nın yanı sıra ülkenin kuzey, batı ve orta kesimleri Husiler ve Ali Abdullah Salih yanlısı güçlerin elindeyken, güneydeki Aden kenti ve çevresiyle doğu bölgeleri Mansur Hadi’ye bağlı ‘hükümet’ güçlerinin kontrolünde. Ülkede ayrıca Yemen El Kaidesi’yle DAİŞ çetelerinin de bazı küçük kentlerde hakim oldukları biliniyor.