Yeni Zelanda’da 56 bini aşkın ateşli silah toplatıldı

Yeni Zelanda’da, Mart ayında iki camiye yapılan silahlı saldırının ardından başlatılan ateşli silahlar programı sona erdi. Polis 56 bin 300 silah topladı.

Ateşli silahlara ilişkin başlatılan program 20 Aralık tarihi itibariyle son buldu. Polis, 56 bin 300 silah ve 188 bin yedek parça topladı.

4,8 milyon nüfuslu ülkede, bu kadar silah yüksek bir miktarı ifade ediyor. Silah programı, Mart ayında Christchurch’da iki camiye yapılan silahlı saldırılardan sonra başlatılmıştı. Müslümanları hedef alan bu saldırılarda 51 kişi hayatını kaybetmiş ve ülkede şok etkisi yaratmıştı. Katliamcının kullandığı yarı otomatik silahlar, bu saldırılardan hemen sonra yasaklanmıştı.

Uygulamaya konulan program, bir af uygulaması da içeriyor. Bu kapsamda silahlarını teslim edilenlerin masrafları ödeniyor ve herhangi bir sorguya konu edilmiyordu. Polis, programın uzatılmayacağını belirterek, “Bundan böyle taşınması illegal olan silah sahipleri ateşli silah ruhsatını yitirebilir ve beş yıla varan hapis cezalarına çarptırılabilir” dedi.

Çok sayıda silah amatörü, programa karşıydı. Ateşli Silah Sahipleri Konseyi’ne göre ülke genelinde dolaşımda olan 170 bin dolayında yasaklı silah var. Son aylarda bunlardan sadece üçte birinin toplatıldığı belirtildi. Yeni Zelanda polisi, konseyin verilerini doğrulamadı.

Hükümet mevcut durumda reformun ikinci ayağı üzerine çalışıyor. Reform projesinde silah kayıt sisteminin oluşturulması yer alıyor. Bu sayede, ülkedeki her bir silahın nerede olduğunun belirlenmesi ve sadece buna yetkili olanların silah taşımasından emin olunması amaçlanıyor. Böylece şiddetli suçlardan mahkum olanlar, aşırılığı teşvik edenler veya intihar teşebbüsünde bulunanlar dahil zihinsel kırılganlık gösterenler silah satın alamayacak.