Yüksek Mahkeme İran’a tazminat ödetme kararını onadı

ABD’de İran devletinin desteklediği iddia edilen saldırılarda yaşamını yitirenlerin yakınlarına tazminat olarak el konulan fonların iadesi talebi reddedildi.

ABD’de İran devletinin desteklediği iddia edilen saldırılarda yaşamını yitirenlerin yakınlarına tazminat olarak el konulan fonların iadesi talebi reddedildi. Amerikan Yüksek Mahkemesi, bin kadar ABD vatandaşına ödenen tazminatlara karşılık bloke edilen İran fonlarının geri ödenmesini kabul etmedi.

İran’ın bizzat düzenlediği veya desteklediği saldırılarda yaşamını yitiren asker veya sivillerin yakınlarına ödenen 2 milyar dolara yakın tazminatlar yine İran’dan tazmin edilecek. Amerikan Yüksek Mahkemesi, daha önce Başkan Barack Obama ve Kongre tarafından bloke edilen İran Merkez Bankası’na ait fonların iadesini reddetti.

Karar uyarınca bloke eden fonlar, son 36 yılda İran’la bağlantılı saldırılarda yaşamını yitirenlerin aile ve ya yakınlarına ödenecek. Yüksek Mahkeme, daha önce yerel mahkemeler tarafından verilen tazminat kararlarını da onaylamış oldu.

Söz konusu tazminat talepleri arasında 23 Ekim 1983’te Beyrut’taki bir saldırıda yaşamını yitiren 241 Amerikan askerinin  yakınları tarafından yapılanlar da bulunuyordu.

ABD Başkanı Barack Obama 2012 yılında çıkardığı bir kararnameyle yaşamını yitirenlerin yakınlarına verilecek tazminatlara karşın İran Merkez Bankası’nın mali yükümlülüklerine denk gelen fonları dondurmuştu. Bu karar daha sonra ABD Kongresi’nce onaylanmış, İran Merkez Bankası ise ‘yetkisini aştığı’ gerekçesiyle Yüksek Mahkeme’ye kararın iptali için başvuruda bulunmuştu.