Yunanistan özel finans kuruluşlarına yönelecek

Son 6 yıldır Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Uuslararası Para Fonu (IMF) tarafından yoğun baskılara maruz kalan Yunanistan, krediler için yeniden özel finans sektörüne yöneleceğini duyurdu.

Realnews gazetesine konuşan Başbakan Alexis Çipras, ülkesinin 2017’den itibaren piyasalara geri dönüş yapacağını söyledi. Ülkesinin içinde bulunduğu krizin çok daha kısa sürede biteceğini savunan Çipras, AB, ECB ve IMF tarafından kabul edilen kurtarma paketinden planlananın aksine 2018 Ağustos ayından önce de çıkılabileceğine dikkat çekti. 

Başbakan Yardımcısı Yanis Dragazakis ise Naftemporiki gazetesine verdiği röportajda, borçların ödenmesinde kolaylık öngören olası bir uzlaşının krizden çıkmaya yararı olacağını söyledi. 

Yunanistan son yıllarda AB, IMF ve ECB’yle yaptığı anlaşmalar kapsamında yüz milyarlarca euroluk krediler alsa da, birçok alanda ciddi bütçe kesintilerine gitmek zorunda kalmıştı. 

Ancak Yunanistan’ın özel finans sektöründen kredi alabilmesi durumunda kredi karşılığında halkın karşı çıktığı politikalara imza atmak zorunda kalmayacak. Özel kredi kuruluşları Yunanistan’daki krizi bahane ederek yüksek faiz oranları talep etmişti.