Yüzbinler GDO’lu gıda ve tarımsal ilaçlara karşı sokağa çıktı

Avrupa başta olmak üzere birçok dünya ülkesinde genetiği değiştirilmiş ürünleri pazarlayan Monsanto, Syngenta, ChemChina gibi şirketlere karşı gösteriler düzenlendi.

Amerikan biyo teknoloji şirketi Monsanto, tarımda kullanılan genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO) ile zararlı ot ve böceklere karşı kullanılan herbisit-pestisit ilaçlarının bir numaralı pazarlayıcısı konumunda. Şirketin Avrupa piyasasındaki etkinliğini arttırma çabalarına karşı yüz binlerce kişi sokağa indi.

Eylemlerin en geniş kapsamlısı GDO, herbisit ve pestisit kullanımı karşıtlığının yüksek olduğu Fransa’da idi. Başkent Paris’teki Republique Meydanı’nda toplanan binlerce kişi Stalingrad’a kadar yürüdü. Eylemciler insan sağlığına zararları bilinen bu ürünlerin tarımsal üretimde kullanımının tümüyle yasaklanmasını talep eden pankart ve dövizler taşıdı.

Paris’in yanı sıra Nantes, Rennes, Toulouse, Lorient başta olmak üzere diğer birçok kentte toplanan binlerce kişi Monsanto’yu ve kullandığı ürünleri protesto ederken, Strasbourg’daki eylem çatışma riski nedeniyle iptal edildi.

Eylemlere Almanya’nın Frankfurt, Hamburg, Saarbrücken, Freiburg, Rheinfelden gibi kentlerin yanı sıra onlarca diğer büyük kentte eylemler düzenlendi.

Avusturya’nın Bregenz kentinde en az 4 bin kişinin katıldığı gösterilere, İsviçre’nin Basel ve Morges kentlerinde 3 bini aşkın kişi sokağa indi.

GDO’lu gıdalara, herbisit ve pestisid türü ilaçlara karşı Londra, New York gibi birçok diğer kentte de eylemler düzenlenecek. Eylemlerde Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri arasında müzakereleri devam eden Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) anlaşması da protesto ediliyor.

Tarım alanlarında zararlı otlara karşı kullanılan ilaçlar (herbisitler) ile böceklere karşı kullanılan ilaçların (pestisitler) aşırı dozda olması halinde kanserojen etkileri olduğu biliniyor.