1 Eylül eylemlerinde İmralı tecridi protesto edildi

Siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri, 1 Eylül Dünya Barış Günü için alanlara çıktı, İmralı tecridini kırma mesajı verdi.

Siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri, 1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle birçok kentte eylem ve etkinlikler düzenledi.

WAN

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP),  Tevgera Jinên Azad (TJA), Barış Anneleri Meclisi ve sivil toplum örgütleri temsilcilerinin katılımıyla 1 Eylül nedeniyle Wan HDP il binasında basın açıklaması yapıldı.

Efrîn’den Rojhilat’a, Şengal’den Maxmûr’a, bir bütün olarak milyonlarca insanın yerinden edildiği bir savaşın yaşandığını ifade eden DBP İl Eşbaşkanı Harun Okay, “Savaş siyaseti daha çok Roboskî demektir. Güvenlikçi yaklaşımın sonucu sistematik hale gelen zırhlı araç cinayetleri demektir. SİHA’lar ile sivillerin yargısız infaz edildiği, mülteci kamplarının bombalandığı, güvenlik gerekçesi ile ormanların yakıldığı bu süreç birlikte toplumsal yaşamı ve barışı kalıcı bir şekilde tehdit etmektedir. Uluslararası güçlerin güdümündeki bölge devletleri bölgede yaşayan halkların birlikte yaşama kültürünü savaş siyaseti ile yok etmektedir. Gerçekleri, hakikatleri ve doğruları yok eden ve bunları savunan herkesi düşman ilan eden bu sürecin karşısındayız” diye konuştu.

Okay, “İmralı'da sürdürülen tecrit politikası tüm toplumsal yaşam alanlarına yayılmıştır. Halkımız bu toplumsal barış inşa edilene kadar, tecrit karanlığı dağıtılana kadar mücadelesine devam edecektir. Savaş ve tecrit siyasetinin ülkedeki eşitsizlikleri, krizi, eko-kırımı ve her türlü yıkımı derinleştirdiği görülmelidir. Bölgemizde halkları birbirinden uzaklaştıran ırkçı, faşist, IŞİD’çi ve milliyetçi tutumların beslendiği savaş siyasetine karşı barışı savunmak zorundayız. Tecrit, ölüm ve öldürme siyasetine karşı yaşamı savunmak; emek, barış ve demokrasi mücadelemizin temelidir. Halkımızı; bölgemizde ve dünya genelinde onurlu bir barışı savunmaya ve bunun için birlikte mücadele etmeye davet ediyoruz” dedi.

AMED

İHD Amed Şubesi, Koşuyolu Parkı İnsan Hakları Anıtı önünde açıklama yaptı. Eyleme dernek yöneticileri, Yeşil Sol Parti Amed Milletvekili Adalet Kaya, Barış Anneleri Meclisi, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), Amed Tabip Odası, HDP, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Amed Şubesi ve Amed Barosu yöneticileri katıldı.

İHD Amed Şube Başkanı Ercan Yılmaz, Türkiye’nin Kürt meselesini aşırı "güvenlikçi" politikalarla çözme ısrarının her yıl yüzlerce insanın yaşamını yitirmesine neden olduğunu söyledi.

Yılmaz, “Topluma dayatılan nefret dilinin son bulması için iktidarı insan haklarına dayalı barışçıl politikaları uygulamaya ve Türkiye’nin toplumsal barışına uyguladığı tecrit politikasından vazgeçmeye çağırıyoruz” dedi.

MÊRDÎN

İHD Mêrdîn Şubesi, dernek binasında açıklama yaptı. Açıklamayı İHD Mêrdîn Şube yöneticisi avukat Hicran Erdinç okudu. Erdinç, "İnsan Hakları Savunucuları olarak barışın tesis edileceği ana kadar mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

MUĞLA

Muğla Milas ilçesi Akbelen Ormanı'nda açılmak istenen kömür ocağına karşı direnen köylüler, 1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle direniş alanında basın açıklaması yaptı.

Açıklamayı yaşam savunucularından Ramazan Akgül ve Melis Tantan okudu. Açıklamada, “Savaşlar verimli toprakları, yeraltı ve yerüstü sularını, denizleri ve okyanusları kirletmiş, etkisi çok büyük coğrafyalara yayılan, geri döndürülemez tahribatlara yol açan ekokırımları yaratmıştır. Savaşların yaşandığı coğrafyalarda bizlerin de yaşadığı ve tanıklık ettiği üzere savunma sanayine yapılan yatırımlar halklara ve doğaya savaş, ölüm, yıkım, yoksulluk ve zorunlu yerinden edilmeler olarak geri döndü, dönüyor” diye belirtildi.

HATAY

İHD İskenderun Şubesi, 1 Sağlıklı Yaşam Parkı'nda basın açıklaması yaptı. İHD İskenderun Şubesi Eşbaşkanı Coşkun Selçuk, 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde Dünyanın birçok yerinde bölgesel ve yerel savaşlar ile çatışmaların devam ettiğine işaret etti.

ANKARA

İHD Ankara Şubesi'nin her ayın ilk cuma gününe ilişkin başlattığı Barış Nöbeti’nin13’üncüsü 1 Eylül Dünya Barış Gününe atfedildi. Nöbette “Amansız, Fakatsız barış hemen şimdi” pankartı asılırken, nöbete Gazeteci-Yazar Hüseyin Aykol, HDP Ankara İl Eşbaşkanı Pakize Sinemilioğlu ve çok sayıda kişi katıldı. Basın metnini İHD Ankara Şube Eşbaşkanı Aslı Saraç okudu.