10 Aralık eylemleri: Kürt sorunu çözülmeden hiçbir sorun çözülmez

10 Aralık İnsan Hakları Günü dolayısıyla bir çok kentte eylem düzenlendi. Eylemlerde ülkedeki sorunların Kürt sorunu çözülmeden çözülemeyeceği belirtildi.

10 Aralık İnsan Hakları Günü vesilesiyle Türkiye ve Kurdistan kentlerinde etkinlikler düzenlendi.


İZMİR
İzmir'de bulunan siyasi parti, insan hakları ve hukuk örgütleri, Alsancak'ta bulunan 10 Ekim Anıtı önünde açıklama yaptı. Hak savunucuları, "İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin 74’üncü yılında yoksulluğa karşı ekonomik ve sosyal haklarımızı, savaşa karşı barış hakkımızı, baskılara karşı insan hakları değerleri ve demokrasiyi savunuyoruz" pankartı açtı.
Açıklamada, "Şebnem Korur Fincancı'ya özgürlük" dövizleri taşınırken, sık sık "İçeride, dışarıda tecride hayır", "İnsan haklarıyla insandır", "İnsanlık onuru işkenceyi yenecek", "Savaşa hayır barış hakkı şimdi" ve "Hak, hukuk, adalet" sloganları atıldı. Açıklamaya kurum temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.
Kurumlar adına basın metnini okuyan Türkiye İnsan Hakları Vakfı (THİV) Genel Sekreteri Coşkun Üsterci, insanlığa karşı suç olan işkencenin 2022 yılında da Türkiye’nin en başta gelen insan hakları sorunu olduğunu söyledi.
Üsterci, Türkiye’nin demokratikleşmesinin önündeki en temel engellerden birinin Kürt sorunu olduğuna vurgu yaptı.
Açıklamanın ardından İzmir Barosu üyesi avukatlar Alsancak Gar'ı önünde İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi dağıtımını yaptı.


WAN
Wan Barosu, İHD Wan Şubesi, Özgürlükçü için Hukukçular Derneği (ÖHD), Wan Colemêrg Tabip Odası, KESK ve THİV Wan Temsilciliği, İnsan Hakları Haftası nedeniyle Sanat Sokağı’nda basın açıklaması düzenledi. Birçok siyasi parti ve kurumun de destek verdiği açıklamayı Baro Başkanı Sinan Özaras, okudu.
Özaras, taleplerini şöyle sıraladı:

“*Hapishanelerde yaşanan hak ihlallerine son verilsin,
 
*Hasta mahpusların tedavi koşulları için tahliye edilsin,
 
*Kadın cinayetleri durdurulsun ve kadına yönelik hak ihlallerine son verilsin,
 
*Çocuk istismarı, çocuk işçiliği ve mülteci çocuklar sayısındaki artışa yönelik gerekli tedbirler alınsın,
 
*Ülkemizde yaşanan mülteci dramına son verilsin ve hak ihlalleri engellensin,
 
*Uyuşturucu ticareti ile mücadele ciddiye alınsın,
 
*Çatışma ve savaş hali insan hakları ihlalidir, savaş ve çatışmadan vazgeçilsin,
 
*Toplantı ve gösteri hakkı ihlal edilmesin.”


ADANA
İHD Adana Şubesi, İsmet İnönü Parkı'nda basın açıklaması yaptı. Eyleme Emek ve Özgürlük İttifakı üyeleri ile çok sayıda kişi katıldı. Basın açıklamasını okuyan İHD Adana Şube Başkanı Avukat Yakup Ataş, Kürt sorunu demokratik yolla çözülmediği sürece, Türkiye’deki insan hakları ve demokrasi sorunlarının çözülemeyeceğini söyledi.


HATAY
İHD İskenderun Şubesi, Sağlıklı Yaşam Parkı'nda basın açıklaması yaptı. Çok sayıda kişinin katıldığı eylemde basın metnini İHD İskenderun Şubesi Eşbaşkanı Coşkun Selçuk okudu. Türkiye'nin son kırk yılın en ağır ekonomik krizlerinden birini yaşadığını söyleyen Selçuk, savaş politikalarının da bu yoksulluğu derinleştirdiğini dile getirdi.
İHD Hatay Şubesi, Köprübaşı'nda basın açıklama yaptı.  Çok sayıda kişinin katıldığı açıklamada basın metnini İHD Hatay Şubesi Eşbaşkanı Mürsel Tonguç Salmanoğlu okudu.


ŞIRNEX
Şirnex Barosu, İHD ve THİV Cizîr de ortak açıklama yaptı. Açıklama metnini okuyan Avukat Sabri Çatıkkaş, ülkede hak ihlallerinin en üst düzeye ulaştığını ifade ederek, "Kürt meselesinde yoğunlaşan çözümsüzlük politikaları artan şiddet ve işkence vakaları, ifade özgürlüğünün çok ciddi bir şekilde kısıtlanması, hak savunucularının ifade özgürlüğü nedeniyle tutuklanması, gösteri ve yürüyüş hakkının kullanılamaz hale gelmesi, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesi, kadın cinayetleri, çocuk istismarları, AYM ve AİHM kararlarının uygulanmaması gibi somut olaylar bunu kanıtlamaktadır” diye belirtti.
Açıklamanın ardından baronun Tahir Elçi Konferans Salonunda 'İnsan Hakları' paneli düzenlendi.


COLEMÊRG
Colemêrg’te Emek ve Demokrasi Platformu üyeleri, KESK Yüksekova Şubeler Platformu Temsilciliği’nde basın açıklaması düzenlendi. Kayıp yakınlarından Tayip Canan açıklama öncesi, Gever’de "faili meçhul" suçlara dikkat çekti.
İHD Hakkari Şubesi’nden Sibel Çapraz ise, “Demokratik bir toplum inşası öncelikle geçmişle yüzleşme ile başlar" dedi.