GÜNDEM 13 ARALIK 2022

Kürdistan ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar

- Türk devletinin Medya Savunma Alanlarına yönelik işgal saldırıları ve buna bağlı gelişmeler takip edilecek.

- Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırıları ve saldırılara karşı protesto eylemleri takip edilecek.

- HDPli Tayip Temel seçim sürecinde ne halkı ikilemde bırakacaklarını ne de ölümü gösterip sıtmaya razı etmeye çalışanlara pirim vereceklerini ifade edip Emek ve Özgürlük İttifak’ı için “Ölümle sıtma arasında yaşam alternatifini sunmaya devam edecek" dedi.

- Türk devletinin kullandığı kimyasal silahların araştırılması için bir merkezin kurulması gerektiğini belirten fizyoloji uzmanı Dr. Sadat Abdullah Ezîz “Onlarca yıl etkisi süren bu silahlarla Kürt halkının geleceği çalınıyor” dedi.

- İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, hasta tutsaklara ilişkin yeni bir düzenleme yapacaklarını açıklayan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a, “Sözünüzü tutun, oyalama değil düzenleme bekliyoruz” çağrısında bulundu.

- Yapılan ortak bir operasyonda gözaltına alınan Göç İz-Der üyeleri 6 ay sonra tutuklu olarak hâkim karşısına çıkarken iddianamede ise derneğin faaliyetleri suç unsuru olarak gösteriliyor.

- Erciş'te Zilan deresine yapılan HES’e ilişkin Zilan Ekoloji İnisiyatifi tarafından açılan davada Van 1. İdare Mahkemesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ‘ÇED raporu gerekli değildir” şeklindeki kararını yasal bulmayarak iptal kararı verdi.

- Minbic’deki halkların temsilcileri, Türk devletinin neden saldırdığının farkında olduklarını belirterek, sonuna kadar QSD’nin yanında savaşacaklarını ve topraklarını terk etmeyeceklerini söyledi.