3 kentte uluslararası komplo protesto edildi

İzmir, Hakkari, Batman ve Yüksekova’da uluslararası komplo protesto edildi.

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) çağrısıyla bir araya gelen Halkların Demokratik Partisi (HDP), Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Ege Tutuklu ve Hükümlü Yakınlarıyla Yardımlaşma Derneği (Ege TUHAYDER), Özgür Kadın Hareketi (TJA), 15 Şubat Komplosu'na ilişkin yapmak istediği basın açıklaması polis kalkanları arasında gerçekleşti. DBP Ege Bölgesi Danışma Bürosu önündeki açıklama öncesi parti girişini kapatan polisler kitlenin dışarı çıkmasına engel oldu.
Kapının önünde polis kalkanları arasında açıklama yapan HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, AKP’nin polis devleti kurduğunu söyledi. Hukukun ayaklar altına alındığını belirten Koçyiğit, “Sadece kendisi için demokrasi isteyenler şunu unutmayın; gün gelecek sizler yaptığınız hukuksuzlukların hesabını vereceksiniz. Biz sizin adil yargılanmanızı sağlayacağız. Bugün burada 15 Şubat komplosuyla ilgili açıklama yapmamız engelleniyor. Tayyip Erdoğan her gün İmralı hakkında açıklama yapıyor, mesajlarını yayınlıyor. Demek ki İmralı, Abdullah Öcalan demek suç değil. Siz suçu kendinize göre tanımlıyorsunuz. Bu ülkede Kürt sorunun çözümü isteniyorsa tek adres İmralı’dır. Bunu bilen AKP zeytin dalı uzatmaya çalışıyor. Bizde diyoruz ki ‘AKP İmralı adına konuşma. Aç İmralı’nın kapılarını Sayın Öcalan’ın düşüncelerini bütün toplum duysun” dedi.
“Biz barış istediğimiz için suçlu mu oluyoruz” diye soran Koçyiğit, tek suçlunun barışı çıkarları için kullananlar olduğunu dile getirdi. Koçyiğit, barıştan, demokrasiden ve özgürlükten yana mücadeleyi büyüteceklerini söyledi.
Bu sırada polis ablukasından çıkan tutsak yakınları, yaşanan ablukaya isyan etti. Bu zulme son verilmesini isteyen tutsak yakınları, çocuklarının cezaevinde olduğunu “Çocuklarımız hasta, cezaevinde olmalarını istemiyoruz. Sizin ne dininiz ne de insafınız var” dedi.


HAKKARİ
Komploya ilişkin Hakkari’de HDP il binası önünde yapılmak istenen basın açıklamasını gerekçe gösteren polis, sabah  saatlerinden itibaren parti binasına çıkan tüm yolları kapattı. Açıklamayı engellemeye çalışan polis, il binasından dışarıya çıkan kitleye, basın açıklaması yapacağı sırada biber gazıyla saldırdı.
Yüksekova’da da basın açıklamasının yapılacağı HDP ilçe binasının bulunduğu sokak polis ablukasına alındı. Polisle yapılan tartışmaların ardından açıklama ilçe binasında yapıldı. Açıklamayı yapan HDP ilçe Eşbaşkanı Şoreş Diri, Öcalan’a dönük komployu kınadı.

 
BATMAN
HDP Batman İl Örgütü, komployu parti binası önünde yaptığı açıklamayla protesto etti. HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, HDP Batman Milletvekilli Feleknas Uca, TJA, Barış Anneleri Meclisi ve çok sayıda kişi açıklamaya katıldı. "Tecrit kalksın, İmralı kapıları açılsın, barış sağlansın" pankartının açıldığı açıklamada konuşan HDP İl Eşbaşkanı Hürriyet Kaytar, 15 Şubat’ı "Kürt halkının özgürlüğüne, varlığına, gelecek ve tarihine kastetme günü" olarak nitelendirdi.
HDP'li Ayşe Acar Başaran ise 23 yıldır Öcalan'ın ağırlaştırılmış tecrit altında olduğuna işaret ederek, "Tecridin devam ettirilmesinin amacı demokrasi ve Kürt düşmanlığıdır. AKP-MHP iktidarı çatışma ortamı yaratarak, demokrasiye büyük darbelerde bulundu” dedi. Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Öcalan üzerinden manipülasyon ve oy hesabına girdiğini söyleyen Başaran, "Sayın Öcalan’ın sözleri bir çok çıkmazın önünü açacaktır. Erdoğan bu tür manipülasyonları bir kenara bırakarak, bu mutlak tecritte son vermeli. Sayın Öcalan’ın sözlerinin topluma ulaşmasının önü açılmalı. Bu tecrit toplumun tamamına yayılmak isteniyor. Bu tecridi kırana kadar mücadele etmeye devam edeceğiz. 15 Şubat komplosunun tekrar tekrar kınıyoruz” şeklinde konuştu.
Açıklama, “Bîjî serok Apo” ve “Kahrolsun 15 Şubat komplosu” sloganlarıyla son buldu.


ADANA-MERSİN 
Adana ve Mersin’de ise HDP il ve ilçe örgütleri, Abdullah Öcalan'ın uluslararası komplo ile Türkiye'ye getirilmesinin yıl dönümü nedeniyle binalarına siyah bezler astı.