İspanya’da kadınlardan 'Abdullah Öcalan’a özgürlük' semineri

İspanya’nın Soto De Real kentinde Abdullah Öcalan’a Özgürlük Hamlesi çerçevesinde Kadın Kolektifi seminer düzenledi. Seminerde Ortadoğu’da kadın özgürlükçü siyasal ve toplumsal çizginin Abdullah Öcalan’ın fikirleri ile yaşam bulduğu vurgulandı.

İspanya’nın Soto De Real kentinde İspanyol kadınların oluşturduğu Feminist Kadın Kollektifi’nin organizasyonu ve Kent Konseyi’nin desteği ile  Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a Özgürlük Hamlesinin ikinci aşaması çerçevesinde bir seminer düzenlendi.

Chozas De La Sierra Kültür Merkezi’nde yapılan “Kürt Kadın Devrimi: tarihi ve perspektifi” adlı seminere kadın örgütlerinin temsilcileri ile çok sayıda kişi katıldı. Moderatörlüğünü Mapuça halkından kolektif temsilcisi Nelida’nın yaptığı seminerde kadın hareketinin 45 yıllık tecrübe ve deneyimlerinin yanı sıra Rojava kadın deneyimi, Kongra-Star Avrupa Temsilcisi Rohash Shexo tarafından ele alındı.

Kadın aktivist Nelida, Kürt kadın özgürlük hareketinin birçok halka ilham veren örnek bir devrimci mücadele geliştirdiğine dikkat çekti.

Kadınların özgürlüğüyle toplumsal özgürlüğün gerçekleşeceği inancını taşıdıklarını da ifade eden Nelida, “Otokratik, ataerkil, sömürgeci ve çıkarcı tahakküme karşı kadın hak ve özgürlüklerini savunmak için Kürt kadınlarının öncülüğünde bir özgürlük mücadelesini tanıyacağız. Kürt kadınların özgürlük temelinde yürüttükleri kültürel ve toplumsal devrimlerimin özüyle tanışacağız" dedi.

ABDULLAH ÖCALAN’IN PARADİGMASI YAŞAM BULDU

Kongra-Star Avrupa Temsilcisi Rohash Shexo, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın demokratik konfederalizm paradigmasının kadın özgürlükçü çizgisinin nasıl Rojava’da yaşam bulduğunu anlattı. Rojava devriminin bir kadın devrimi olduğunu ifade eden Rohash Shexo, “Kongra-Star Rojava demokratik konfederal sistemi içerisinde bir çatı örgütüdür. Başta toplumsal eşitlik olmak üzere sosyal, ekolojik, siyasal, diplomatik, ve öz-savunma alanlarında da etkili bir rolü var... Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın kadın özgürlük ideolojisi yaşam buldukça kadınlar her alanda bir iradeye kavuşuyor” diye kaydetti.  

RADİKAL DEMOKRASİYİ İNŞA EDİYORUZ

Rojava’da DAİŞ barbarlığına karşı kadınların öncülüğünde büyük bir direniş ve mücadele yürütüldüğünü hatırlatan Rohash Shexo, "Bir yandan direniş ve mücadele halinde iken öte yandan tüm alanlarda kadın özgürlüğü ve eşitliği üzerinden radikal demokrasinin inşasına öncülük ettik. Bugün Rojava’da ekonomiden ekolojiye, siyasetten diplomasiye tüm alanlarda örgütleniyoruz. Kapitalist moderniteye, her türlü cinsiyetçiliğe ataerkil zihniyete, eril sistemlere karşı alternatif yaşamı örgütleme mücadelesi veriyoruz. Tüm alanlarda eşbaşkanlık sistemi esas alınıyor. Kadın karar mekanizmalarında rolünü oynuyor.  Kadınlar öz savunmasını güçlendirirken, her türlü şiddete karşı hem mücadele ediyoruz hem de yoğun eğitim tartışmalarıyla bunu toplumsallaştırıyoruz” diye belirtti.  

Kongra-Star’ın radikal demokratik işleyişinin komün ve meclislerden oluştuğunun da altını çizen Rohash Shexo, köylerden mahallelere ve kentlere kadar tüm sistemi kolektif ve eşitlikçi bir şekilde çalışma yürütecek şekilde örgütlediklerinin altını çizdi. Türk devleti ve DAİŞ gibi gerici barbar zihniyetlerin Rojava’ya karşı saldırılarının sürdüğüne dikkat çeken Rohash Shexo, “Rojava devrimi Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın kadın özgürlükçü paradigması ile sistemini oluşturuyor. Bugün Rojava’ya saldırıların en temel nedeni kapitalist moderniteye karşı ekolojik kadın özgürlükçü bir sistemin oluşturulmasıdır. Sömürgeci ulus-devlet anlayışı bu sistem yaşam buldukça kendisinin iflası ve sonu olacağını biliyor. Ve eril-devlet sömürgeci-kapitalist devletler, gerici güç ve yapıların Rojava devrimine bu kadar saldırmalarının altında yatan gerçek budur. Rojava devrimini korumak kadın devrimini korumaktır” diye kaydetti.

ULUS-DEVLETLER SARSILDI

Kürt kadın hareketinin mücadele tarihinin, felsefi ve ideolojik bakış açısı ile temel ilkelerine değinilen seminerde, Kürdistan ve Ortadoğu’nun  toplumsal yapısı, Kürt kadın mücadelesinin eril-sistemleri, ulus devletleri ve erkek egemen kültürü nasıl sarstığına dikkat çekildi. “Jin jiyan azadi”nin slogandan öte bir özgürlük çizgisi olduğu vurgusu yapılan tartışmalarda,  Ortadoğu’da kadın özgürlükçü siyasal ve toplumsal çizginin Abdullah Öcalan’ın fikirleri ile yaşam bulduğu belirtildi.

Sunumların ardından soru-cevap bölümüne geçildi. Kürt kadın hareketi ile ilk defa bir araya gelen İspanyol kadınlar, paradigmanın heyecan verici olduğunu ifade etti. Kürt kadın devrimini ve mücadelesini yakından tanımak için dayanışmanın ve birlikte mücadelenin önemine vurgu yapıldı. Kadınlar, Kürt kadın hareketiyle bir dayanışma ağının en kısa sürede oluşturulması gerektiğinin altını çizdi.