GÖRÜNTÜLÜ

'Özgürlük Çığlığı’ Berlin’de sergilenecek

Ressam Ali Zülfikar’ın “Özgürlük Çığlığı” ismini verdiği Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın büyük portresi, Berlin’de 10 Ekim’de açılacak “Reflexion” (Yansımalar) isimli sergide yer alacak.

Berlin’de 10 Ekim-14 Kasım arasında Junge Welt Maigalerie, Torstraße 6 adresinde, Ali Zülfikar’a ait 40 eser “Yansımalar” adı ile sanatseverlerin beğenisine sunulacak.

Ressam Zülfikar “Cry for Freedom” (Özgürlük Çığlığı) adını verdiği eserinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan portresini devasa ağaç üzerine kök boyası tekniğiyle hazırladı. Sergide çevre aktivisti Greta Thunberg, tutsak siyasetçiler Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş portrelerinin yanı sıra Antonio Gramsci, Rosa Luxemburg, Nelson Mandela, Che Guevara portreleri de yer alacak.

TECRİDE DİKKAT ÇEKİLECEK

Özgürlük Çığlığı eseriyle Abdullah Öcalan’a yönelik sürdürülen tecrit ve uluslararası yükümlülüklere dikkat çekmeyi hedeflediğini ifade eden Ressam Ali Zülfikar, “Bu eseri özelde Abdullah Öcalan’ın tecrit koşullarına ve genelde ise halklar arasında barış köprüsünün kurulabilme ihtiyacına dikkat çekmek için bir katkı olarak düşünüp geliştirdim” dedi.

Ali Zülfikar, “Özgürlük Çığlığı” eseri hakkında şu bilgileri verdi: “Ben bu coğrafyanın bir evladıyım. Bu temelde Kürtlerin kimlik, kültürel, sanatsal ve politik sorularıyla birlikte düşünüp, en temel sorunun cevabını aradım. Öncelikle Kürt coğrafyasını kapsayan ve yaşam bölgelerini içeren eski tarihe ait haritaları aradım. Kürt coğrafyasını da içeren ve 'Kürdistan' olarak da belirtilen 1854 yılına ait G. Ritters tarafından hazırlanıp, Berlin Dietrich Reimer Matbaası tarafından basılan bir belgeye ulaşmaya çalıştım. Bu haritanın orijinali de Londra’daki Britanya Müzesi’nde bulunmaktadır. Bu haritanın tarihsel dönemdeki yerleşim yerleri ve isimleri toplumsal varlığın ve şehirlerin eski isimleriyle birlikte belirtildiği tarihsel bir belgeydi. Abdullah Öcalan bu temelde Kürt halkının kimlik ve özgürlük değerleri için yola çıkmış ve bu dava uğruna sorumluluklar üstlenmiş ve hâlâ üstlenmeye devam ediyor. Bu toplumsal gerçeklikler üzerinden bir değerlendirme yaratmak istiyorum. Bu sorunun ancak sanat, edebiyat vb. konularda çalışma yapan bizim gibi insanların daha fazla yorumlamalarıyla olgunlaşabileceğine ve tartışılabileceğine inanıyorum.”

'91'DEKİ FOTOĞRAFINDAN ESİNLENDİ

Eserin merkezinde yer alan Abdullah Öcalan portresinin Fotoğrafçı Günay Ulutunçok tarafından 1991 yılında Lübnan’da çekildiği bilgisini de veren Ali Zülfikar, resmi kurşun kalem tekniğiyle çizdiğine ve mistik bir anlatım tarzı tercih ettiğine dikkat çekti.

“Özgürlük Çığlığı” eseri 1 Ekim'den itibaren Berlin kent merkezi ve sokaklarındaki büyük billboard reklam panolarında 11 Ekim’e kadar yer alacak.