5 Nolu Cezaevi'ne ilişkin açıklama: İnsan Hakları Müzesi yapılsın

Amed’de vahşetiyle ünlenen ve müzeye dönüştürülmek istenen 5 Nolu Cezaevi'ne ilişkin bir açıklama yapan Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu, cezaevinin “İnsan Hakları Müzesi’ne dönüştürülmesini” istedi.

Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu, müzeye dönüştürülmek istenen Diyarbakır Cezaevi’ne ilişkin bir açıklama yaptı.

Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’nde yapılan basın açıklaması sırasında "Yüzleşmek iyileşmektir, Diyarbakır 5 Nolu Cezaevi İnsan Hakları Müzesi Olsun!" pankartı açıldı.

Ortak metni Amed Baro Başkanı Nahit Eren okudu. Açıklamada 4 Temmuz 1980 yılında açılan Diyarbakır 5 Nolu Askeri Cezaevi’nde 12 Eylül Askeri Darbesi sonrası Kürt halkının hafızından asla silinmeyecek ağır insan hakları ihlalleri yaşatıldığı hatırlatıldı.

Eren, “Diyarbakır 5 No’lu Askeri Cezaevi, ülkede hakikat ve yüzleşme mekanizmasının sağlanabilmesine aracılık edecek en önemli mekânlardan birisidir” dedi.

Eren, “Başta Kürtler olmak üzere, farklı düşünenlerin hapsedildiği bu cezaevi hak ihlallerinin gerçekleştirildiği canlı bir hafıza merkezidir. Dolayısıyla hakikati ifşa, yüzleşmeyi sağlama ve insan haklarına dayalı bir yönetim anlayışının inşası için bu hafızanın diri tutulması elzemdir” diye ekledi.

Diyarbakır Cezaevi’nin müzeye dönüştürülmesi fikrinin geçmişte iktidar yetkileri tarafından zaman zaman gündeme getirildiğine dikkat çeken Eren, “Yakın zamanda cezaevinin ‘Anı ve Etnografya Müzesi’ne dönüştürülmek üzere özel bir şirkete ihale edildiği öğrenilmiş bulunmaktayız” diye konuştu.

Eren şöyle devam ettti: “Sivil toplum, meslek ve iş örgütleri, Diyarbakır 5 No’lu Askeri Cezaevi’nin tarihi gerçekliğine bağlı bir biçimde, hakikat ve yüzleşme mekânı kimliğiyle, ‘İnsan Hakları Müzesi’ne dönüştürülmesini talep ediyor; Bu amaçla proje aşamasına söz konusu döneme tanıklık edenlerin, mağdurların ve kentteki sivil toplum örgütlerinin dahil edilmesini istiyoruz.”