İHD'den rapor: Tecrit hemen kaldırılmalı

İHD tarafından hazırlanan raporda, ağırlaşan tecrit koşullarının derhal kaldırılması gerektiğini belirtti.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Merkezi Hapishaneler Komisyonu, “Hasta mahpuslar ile ilgili infaz kanunu değişikliği” raporunu, İHD Genel Merkezi’nde basın toplantısıyla açıkladı. Toplantıya, İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, İHD Merkez Hapishaneler Komisyonu Eş Sözcüsü Nuray Çevirmen katıldı. Türkdoğan raporu, “Hasta mahpusların karşılaştığı hak ihlalleri”, “Şartlı tahliye ve kelepçeli muayene uygulamalarına yönelik kamuoyu algı araştırması”, “Türkiye’nin 5275 sayılı İnfaz Kanununun mahpus haklarına uyumluluğu”, 17 Aralık 2015 tarihli “BM Mandela Kurallarına Raporunda İnfaz Kanununda AİHM içtihatlarına uyumsuzluğu” ve “Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve AİHM İçtihatları” başlıklarıyla sıraladı.

Türkdoğan, hazırladıkları raporda hasta mahpuslar bakımından özellikle TMK kapsamındaki suçlardan hükümlü bulunanlar aleyhine ayrımcılık yapıldığı ve bu nedenle sorunun giderek büyüdüğünü ifade ederek, “5275 sayılı infaz kanununun 14, 16, 17, 25, 36, 57 63, 72, 89, 107, 110, Ek 1, Geçici 2, Geçici 6 ve Geçici 9'uncu maddelerinde esaslı değişiklikler yapılması ile TMK 5 ve 17'nci maddelerin kaldırılması gerektiği sonucuna ulaştırılmıştır” dedi.

HASTA TUTSAKLARIN SORUNLARI

Türkdoğan, hasta tutsakların sorunlarını şöyle sıraladı:

 “Özellikle hasta ve sigara içilmeyen odalarda bulunması gereken mahpusların sağlıklarını olumsuz bir şekilde etkiliyor. Tutukluların kimi hapishanelerde sigara içilmeyen odalara geçme talepleri karşılanmıyor. Her mahpusa sağlıklı bir şekilde yaşayabilmesi için gerekli alanın sağlanması, doğal gün ışığından faydalanması ve temiz havaya yeterince erişebilmesinin engellenmesi, fiziksel hastalıkların meydana gelmesine, psikolojik rahatsızlıklarının başlamasına ve yaşamlarının tehlike altına girmesine neden olabilecektir. Cezaevlerinde, revire geç çıkarılmalar, hastane sevklerinin geç yapılması ya da hiç yapılmaması gibi sorunları mevcuttur. Mahpuslar revirlerden polikliniklere ve polikliniklerden 3. basamak sağlık hizmetlerine sevk işlemlerinde ise aylarca sırada bekletiliyorlar. Hapishanelerde yoğunluğu kaldıracak nitelik ve kapasitede sağlık hizmeti koşulları mevcut değildir. Bu koşullar hapishanelerin normal kapasiteleri için bile yeterli değilken, hapishane mevcutlarının kapasitenin çok üstünde olduğu mevcut durumda çok daha ihlallerin ortaya çıkmasına neden olmaktadır.”
BM kararları, AİHS ve AİHM içtihatlarını hatırlatan Türkdoğan, "Gittikçe ağırlaşan tecrit koşulları kaldırılmalı, hapishanelerde insan onuruna uygun yaşam standartları getirilmelidir" dedi.