İngiliz sendikacılar: Öcalan için çaba büyük bir gurur

İngiltere'de Öcalan'a özgürlük talebiyle kampanya yürüten GMB ve TSSA sendikaları temsilcileri, Öcalan'ın özgürlüğü için gösterdikleri çabadan dolayı 'çok gurur duyduklarını' belirtti.

İngiltere’deki Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a özgürlük talebiyle yürütülen “Freedom Öcalan” kampanyasının yürütücüleri arasında ülkenin üçüncü büyük sendikası Genel İş Sendikası (GMB) da var.

630 bin üyeli, ülkenin en köklü sendikalarından GMB’nin Başkanı Tim Roache, dünyanın çeşitli yerlerinde barış ve çözüm projelerin destekçisi olduklarını belirterek, “Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için bu kampanyayı yürütmekten ve güçlenmesi için çaba göstermekten gurur duyuyorum” dedi.

Kürt Halk Önderi Öcalan’ın 19 yıldır tecrit altında tutulduğuna işaret eden Roache, “Öcalan’ın avukatlarını ve ailesini görememesi insan haklarına aykırıdır. Türkiye bu konuda akıldışı bir tutum sergiliyor. Türkiye’nin egosu ve ayıbı kabul edilemez. Öcalan ‘terörist’ değildir, kalıcı bir çözüm ve barış için çabalıyor” diye konuştu.

ORTADOĞU ÖCALAN’DAN ÖĞRENİYOR

Öcalan’ın Türkiye ve Ortadoğu’da barışın tesisi için önemli bir aktör olduğunun da altını çizen Roache “Öcalan’ın özgürlüğü Türkiye ve Ortadoğu’da kalıcı ve barışçıl çözümü getirecek. Öcalan tutsak edilmeden önce şuan olduğu kadar popüler değildi. Demokratik çözümün yolunu açıyor. Aslında Ortadoğu Öcalan’dan çok şey öğreniyor” diye ekledi.

SENDİKA OLARAK GURURLUYUZ

Kampanyayı, İngiltere’nin en büyük sendikası 1.5 milyon üyesi bulunan Unite the Union ile 2016 yılında başlattıklarını hatırlatan Roache şunları belirtti: “Biz bu kampanyayı başlatan sendika olarak çok gururluyuz. İşe, kongremizde bununla ilgili konuşmalara yer ayırarak başladık ve çok sayıda sendikaya ulaştık. Bunu devam ettiriyoruz. Kürt dostlarımızla birlikte çalışmalar yürütmeye de devam edeceğiz” dedi.

Abdullah Öcalan’ın maruz kaldığı insanlık dışı duruma ışık tutarak, kamuoyunu bu konuda bilgilendirmeye önem verdiklerini ifade eden Roache, “Düşünsenize son 19 yıldır Öcalan’a karşı insan hakları suçları işleniyor. Öcalan’ın şahsında Kürtler büyük bir hassasiyet ve saygı ile karşılanmalıdır” diye belirtti.

ÖCALAN KÜRTLERİN LİDERİDİR

Kürt Halk Önderi Öcalan için “Bir kahraman, çok ileri görüşlü, zeki bir lider” ifadelerini kullanan Roache şöyle devam etti: “Öcalan’ı destekleyen Kürt halkı bugün milyonlara ulaşmıştır. Öcalan Kürtlerin lideridir. Türkiye bunu çok iyi biliyor ve Türkiye’nin Öcalan’ı bu şekilde tutsak etmesinin nedeni de budur. Bunları çok iyi biliyoruz ve Abdullah Öcalan’ı desteklemeye devam edeceğiz.”

TSSA: ÖCALAN SERBEST BIRAKILMALI

Freedom Öcalan kampanyasının destekçileri arasında 20 bin üyeli Ulaşım İşçileri Sendikası (TSSA) da var. Sendika, Britanya ve İrlanda’da ulaşım sektörünün hemen her alanında yer alıyor.

TSSA lideri Manuel Cortes, “Sendikamız için enternasyonalizm bir gelenektir. Dünya genelinde mücadele eden insanlar ile dayanışma içindeyiz” diyen Cortes, “İrlanda ve Britanya’da halklara Öcalan’ın serbest bırakılması gerektiğini anlatıyoruz” diye belirtti.

KÜRTLERLE OMUT OMUZAYIZ

“Mücadeleci insanlarla dayanışmak, en köklü değerlerimizdendir” diyen Cortes şöyle devam etti: “Özgürlük, insan hakları ile insanların izole edilmeden politika ve siyasete katılabilmesi en temel haklarıdır. Türkiye’nin Kürtlere karşı tutumu tamamıyla bu saydıklarımızı gözardı etmektedir. Bu nedenle Kürdistanlılarla omuz omuza durmaya kararlıyız.”

Binlerce TSSA üyesinin katılacağı konferansta Öcalan’ın durumuna dikkat çekeceklerini ifade eden Cortes, “Eminim ki konferansımızın sonucunda Öcalan’a büyük bir destek çıkacak” dedi. “Kürt halkı Öcalan’ın özgürlüğü için mücadeleye aralıksız devam etmelidir” diyen Cortes son olarak ekledi: “Öcalan hem Türkiye hem Ortadoğu hemde dünya için örnektir. Kalıcı ve olgun bir barışı getirebilecek bir isimdir.”

Kaynak: Erem Kansoy-Yeni Özgür Politika