İpekçi, örgütlü mücadeleye çağırdı

İktidarın, Kürt basınına ve diğer muhalif medyaya sistematik bir saldırı içinde olduğunu belirten TGS eski Genel Başkanı Ercan İpekçi, buna karşı örgütlü mücadeleye çağırdı.

Geçen hafta tutuklanan 9 Kürt gazeteciyi Sincan Cezaevi’nde ziyaret eden TGS eski Genel Başkanı Ercan İpekçi, “Sincan Cezaevi'ndeki meslektaşlarımız da gazetecilik için mekanın bir önemi olmadığını, Özgür Basın geleneğini her zaman, her yerde sürdüreceklerini belirtiyor. Moralleri son derece yüksek” dedi.

Ankara merkezli olarak 25 Ekim’de 9 kentte yapılan ev ofis baskınlarında gözaltına alınan 11 Kürt gazeteciden 9’u, 29 Ekim’de tutuklandı. Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) eski Genel Başkanı Ercan İpekçi, Haziran’da 16 gazetecinin tutuklandığını, ardından Halk TV ve TELE1’in RTÜK tarafından ağır cezalarla yüz yüze kaldığını hatırlattı.

Meclis’in açılmasıyla birlikte hemen ‘Sansür Yasası’nın geçerek onaylanıp Resmi Gazete’de yayımlandığını anımsatan İpekçi, son olarak da yine MA ve JINNEWS’in hedef alınıp 9 gazetecinin daha tutuklandığını söyledi.

İktidarın sistematik saldırısına dikkat çeken İpekçi, “Kürt basınında çalışan gazetecileri, ‘terör örgütü üyeliği’ iddiasıyla tutuklayıp kriminalize etmek ile diğer muhalif medya organlarını çeşitli gerekçelerle cezalandırmak, sosyal medya paylaşımlarını ise siyasi iktidar mensuplarına hakaret iddialarıyla kontrol altına alıp sansürlemek arasında hiçbir fark yoktur. Siyasi iktidarın yargı mekanizması, İletişim Başkanlığı, RTÜK, Basın İlan Kurumu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) aracılığıyla ve kolluk birimlerinin fiili müdahaleleriyle yürüttüğü sistematik saldırının tek bir hedefi var; medyayı baskı altında tutarak, toplumsal muhalefetin dayanışma içerisinde güçlenmesini önlemek; tüm muhalif kesimleri birbirine yabancılaştırıp parçalamak ve birleşmesinin önüne geçmektir” dedi.

SALDIRILARA KARŞI ÖRGÜTLÜ MÜCADELE

İktidarın, 20 yıldır giderek yükselen baskıcı düzenini sürdürebilmek için her yolu denemekten geri durmayacağını belirten İpekçi, şöyle devam etti: “Buna karşılık muhalefetin de Kürt-Türk ayrımcılığı tuzağına düşmeden tüm toplumsal kesimlerle dayanışma kararlılığını ısrarla sürdürmesi, demokratik, özgür, hukuka saygılı yeni bir düzenin kurulması için kaçınılmazdır. Bu çerçevede, herkesi, tüm tutuklu gazeteci meslektaşlarımızla dayanışma içinde olmaya; onlar cezaevinden çıkıp mesleklerini tekrar sürdürene kadar birlikte çaba harcamaya; onları cezaevinde ziyaret ederek kamuoyunda görünür kılmaya; özetle medyaya yönelik sistematik ve örgütlü saldırılara karşı, örgütlü mücadeleye çağırıyoruz.”

GAZETECİLERDEN MESAJ

Sincan Sincan Cezaevi'ndeki Kürt gazetecileri ziyaret eden İpekçi, gazetecilerin kamuoyuna şu mesajı ilettiğini söyledi: “Meslektaşlarımız da gazetecilik için mekanın bir önemi olmadığını, Musa Anterlerin, Gurbetelli Ersözlerin Özgür Basın geleneğini her zaman, her yerde sürdüreceklerini belirtiyor. Haklarındaki suçlamaların tamamen mesleki faaliyetleriyle ilgili olduğunu biliyorlar. Moralleri son derece yüksek. Kendileriyle dayanışma içerisinde olan herkese selamlarını iletiyorlar.”