İzmir’deki hasar tespit çalışmaları engelleniyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü tarafından hasar tespit ve saha çalışmalarına dahil edilmeyen İMO İzmir Şubesi, duruma tepki gösterdi.

İzmir’de 30 Ekim’de 6.9 büyüklüğünde gerçekleşen depremin ardında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü hasar tespit ve saha çalışmalarına Türk Mühendisler ve Mimar Odalar Birliği’ni (TMMO) dahi etmedi. Katılmak istemelerine rağmen sürecin dışında tutulmalarına tepki gösteren İnşaat Mühendisleri Odası ve Mimarlar Odası konuya ilişkin basın açıklaması yaptı.

Bayraklı ilçesinde bulunan Aşık Veysel Parkı toplanma alanında konuşan İnşaat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar, İzmir’deki depremde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verilerine göre 12 binanın yıkıldığını, şu ana kadar tespit edilen ağır hasarlı 192 binanın olduğunu kaydetti.

‘BİLGİ KİRLİLİĞİNİ ORTADAN KALDIRMAK İÇİN SAHAYDIK’

Ayatar, sürecin en başından beri Mimarlar Odası ve İnşaat Mühendisleri Odasının bilgi kirliliğini ortadan kaldırıp bilimsel verilerle sorunu tüm gerçekliğiyle ortaya çıkarmak için sahada olduğunu ifade etti. Mimar ve mühendislerin sahada olmak için ilgili mercilere çok defa başvuru yaptığını dile getiren Ayatar, “Ne yazık ki anlaşılamayan bir şekilde sürecin dışında tutulmuşlardır. Bu yetkilendirmemenin tek nedeni, mimar ve mühendislerin İzmir’deki odalar adına süreçte yer almak istemeleridir. Meslektaşlarımız oda adına geldiklerini söyledikleri anda, odalar sahada görev almayacak diye sürecin dışına itilmişlerdir. İşimizi yapmanın hiçbir kurum ve kuruluş tarafından engellenemeyeceğini, bu denli acılar yaşanmışken bile ötekileştirme yapılmaya devam edilmesini kesinlikle kabul etmiyoruz” diye belirtti.

“Deprem hayatımızın bir gerçekliğidir” diyen Ayatar, şunları söyledi: “2020 yılında Dünya üzerinde gerçekleşen 6.5 ve üzeri büyüklüğe sahip depremlerde hayatını kaybeden 168 kişiden 155’inin ülkemizde yaşanan Elazığ ve İzmir depremlerinde hayatlarını kaybetmiş olduğu da utancını taşıyacağımız bir gerçekliktir. Her ne kadar Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü uzman odaları sürecin dışında tutmak istese de TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu hazırlamış olduğu haritalama sistemini halkımızın kullanımına sunulmuştur.

Tüm hemşerilerimizi www.izmirdepremi.com adresinden yapılarındaki hasarları bildirmesini istiyoruz.”