Ölüm orucuna başlayan 72 aktivist için çağrı

Behdinan’da 6 Eylül’de ölüm orucuna başlayan 72 tutuklunun sağlık durumlarının iyi olmadığı belirtilirken, yetkililere çağrı yapıldı.

Behdinan’da tutuklu bulunan ve 6 Eylül’de ölüm orucuna başladıklarını açıklayan insan hakları aktivistinin durumlarının kritik olduğu belirtildi. Behdinan Tutuklu Ailelerin Temsilcisi Eyhan Seîd, açlık grevinde olan tutukluların sağlık durumlarının kritik olduğunu ve bazı tutukluların 40 kiloya kadar düştüğünü söyledi.

YETKİLİLERE ÇAĞRI

Eyhan Seîd, ölüm orucunda bulunan 72 tutukluya ilişkin yaptığı açıklamada şunları belirtti: “Cezaevinde bulunan ve 6 Eylül’den beri ölüm orucuna başlayan tutukluların sağlık durumları iyi değildir. Behdinan Tutuklu Ailelerin Temsilcisi olarak, Birleşmiş Milletler, Federe Kürdistan Bölgesi Parlamentosu, Adalet Bakanlığı, Irak, Hewlêr ve Bağdat’taki insan hakları temsilcilerine çağrıda bulunuyoruz. Tutukluları ziyaret edip, haksız yere tutuklandıklarını duyursunlar. Yasaların yerine getirilmesi için gerekli mercilere baskı uygulamaları için çağrıda bulunuyoruz.” 

Eyhan Seid, tutukluların 4 talebini şöyle sıraladı:

“* Tutukluların aile ve avukatlarıyla görüşmeleri sağlanmalıdır.

* Tutuklular Asayiş Cezaevi’nden Gewran Cezaevi’ne sevk edilmelidir.

* Bir yıldan fazladır bilinçli bir şekilde yargılanmayan tutukluların dosyası Genel Mahkeme tarafından çözüme kavuşturulmalıdır.

* Tüm tutuklular sivil ve onları suçlu bulan tek bir delil, belge yoktur. Tutuklular 5 sayılı Kürt gazeteciliği yasası ve 11 sayılı protesto yasasına göre yargılamaları yapılmalıdır.”

Aralarında hukukçu, gazeteci, aydın, yazar ve insan hakları aktivistinin de bulunduğu 72 kişi, Haziran 2020’den beri Behdinan’da tutuklu bulunuyor.