Özgür dağların ressam gerillası: Kendal Azad

Kendal Azad, özgür dağların resmini çizen bir gerilla komutunaydı. Botan’da şehit düşmeden “hayallerle ancak ulaşılabilen, düşüncelerde kurgulanabilen bir ülke çizmek istiyorum” demişti.

Kendal Azad (Mazlum Mat) aslen Cizreli olup Şırnak’ın Hezex (İdil) ilçesinde doğdu, yurtsever bir ortamda büyüdü. Öğrencilik yıllarında birçok Kürt genci gibi gençlik çalışmalarına katılan Kendal Azad, çevresini örgütleyerek bilince çıkarmayı başardı. Kürt gençlerinin mücadelede yer almasında önemli roller oynayarak, belli bir düzeyde çalışmalara aktif katıldıktan sonra 2009 yılında Kürdistan Özgürlük Gerillası saflarına katıldı.

O emekçi ve fedakâr kişilik yapısı ile yoldaşlarına her zaman örnek bir gerilla oldu. Gerillanın yaşam tarzı, yoldaşlık ilişkilerinden, yaşamın sadeliğinde çok etkilenen Kendal Azad, gerilla alanlarında kendini yeniden bulduğunu ve özüne kavuştuğunu belirterek, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın felsefesiyle başladığı yeni yaşamda deyim yerindeyse kendini yeniden yarattı.

Dahil olduğu bu yeni yaşamı sahiplenerek, inançları doğrultusunda sürekli bir yoğunlaşmanın içerisinde olan Şehit Kendal, zaferin mutlak savaş ile sonuç alacağının mümkün olabileceğine inanarak yaşadı. Xinêre ve Xakurkê alanlarında uzun süre kalan Kendal Azad, gerillada birçok yaşam ve savaş tecrübesi kazandı. Özellikle Xakurkê alanında birçok kez işgalci Türk ordusuyla çatışmalara girdi, sonuç alıcı eylemlerde emek sahibi oldu. Düşmana karşı olan öfkesini eylemlerdeki başarısı ile ortaya çıkardı.

‘KAYIP BİR KENTİN ARAYIŞÇISI’

Düşmanı Kürdistan topraklarında barındırmamaya yeminli olan Kendal, ülkesine olan duygularını şu sözlerle güncesine aktarmıştı: “İçimdeki bir sevda ateşidir beni bu dağlara bağlayan. Öyle bir yer ki resmini bile çizmeyi beceremediğim, hayallerle ancak ulaşılabilen, düşüncelerde kurgulanabilen bir ülke. Tarihlerde ismi belki ütopya, dinlerde cennet ya da Kaf dağların ardındaki ülke olarak nitelendirilir. Küçükken annelerimizin, ninelerimizin anlattığı, yemyeşil ormanları olan, şırıl şırıl suları akan ülkedir, ölümün olmadığı ülkedir, kayıp kenttir. Evet, bu kayıp kent Kürdistan dağlarında saklıdır. Kimsenin inanmadığı bu ülke, bu dağlarda saklıdır.”

BOTAN’IN RESSAM GERİLLA KOMUTANI

Kendal Azad, doğduğu topraklar olan Botan’a dönmek istiyordu. Sonunda istediği oldu ve hayallerine kavuştu. O fedakâr, çalışkan ve emekçi kişiliğinin yanı sıra sanata olan ilgi ve becerisi ile her zaman yoldaşlarının beğenisini toplayan başarılı bir savaş komutası olmayı başardı.

7 yıllık Botan yürüyüşünde hemen hemen Botan’ın her yerinde önemli bir savaş ve mücadelesi tecrübesi edinen Kendal Azad, öncü bir savaş komutası oldu. Hem yaşamda hem de savaşta yoldaşlarının rehberi olmayı başaran Kendal Azad, yemini işgalci Türk ordusunu Botan topraklarında barındırmamaktı. Kişiliğindeki net duruşu ve başarıdaki ısrarından kaynaklı, Türk ordusuna ağır darbeler vurarak, işgalcilerin korkulu rüyası haline geldi.

Kendal Azad, 18 Eylül 2021 tarihinde Botan’ın Herekol alanında Türk ordusuyla girdiği çatışmada yoldaşları Nuda Sümbül ve Garzan Sason ile birlikte şehadete ulaştı. Ardında derin bir yoldaşlık ve emeği ile çizdiği resimleri bırakan Kendal Azad, Botan’da doğan yeni çocukların adı olurken, Kürdistan özgürlük mücadelesinde ölümsüzleşen kahramanlardan oldu.