GÖRÜNTÜLÜ

Şahin: Kürtler, kendi dil ve kültüründen vazgeçmeyecek

Kürtçe’ye yönelik saldırılardan AKP ve MHP’nin sorumlu olduğunu belirten DEM Parti Amed İl Eşbaşkanı Abbas Şahin, "Bütün baskı ve inkâr politikasına rağmen Kürtler, kendi dili ve kültüründen vazgeçmedi" dedi.

ABBAS ŞAHİN

Kürt gençleri, Kürtçe şarkılar eşliğinde halay çektikleri için gözaltına alınıp tutuklanırken, belediyelerin yazdığı Kürtçe yazılar ise bilinçli bir şekilde tahrip ediliyor.

Kürt dili ve kültürüne dönük yapılan saldırılara ilişkin ANF’ye konuşan DEM Parti Amed İl Eşbaşkanı Abbas Şahin, "Yüz yıldır bu devlet; tek vatan, tek millet, tek bayrak, tek dil söylemi üzerinden kendini gösterdi. Bu da ulus-devlet anlayışının oluşturulmasında belirleyici oldu. Önce köy isimleri sonra insanların isimlerini değiştirdiler daha sonra ise insanların kültürlerini yok etmeye çalıştılar. İnsanların kendi dilinde ve kültüründe türkü söylemelerinin, kültürlerini yaşatmalarının önüne geçtiler. Biliyorsunuz, bizler sekiz yıl önce kayyumlar gelmeden önce bölgede çok ciddi anlamda yereller üzerinde kültürel çalışmalar yaptık. İnsanlar kendi dilini, kültürünü ve halaylarını yaşamaya başladılar. Fakat kayyum atamasıyla bu kültürel anlayış yok edilmeye çalışıldı" dedi.


GENÇLER HEDEF GÖSTERİLİYOR

Şahin, uzun yıllardır Kürt dili ve kültürünün ırkçı saldırgan tutumlara maruz kaldığını ve bu saldırıların sadece Kürtçeye değil Kürt halkına yapılmış olduğunu söyledi. Şahin, "Bizler sekiz yıl boyunca yaşanan tahribatları ortadan kaldırmaya çalışırken, sistem yine devreye girerek bizim önce halaylarımızı, sonra ise anayasal olarak ifade özgürlüğü kapsamında belirlenen slogan ve söylemlerimizi suç saymaya başladı. Buna nasıl başladılar? AKP’nin 2 bin yüz kişilik trol ordusu, kültürümüz üzerinden bir gündem oluşturmaya başladı ve şu anda gençlerimiz gözaltına alınıyor. Gözaltılara baktığımız zaman bugüne kadar suç teşkil etmeyen ve ifade özgürlüğü kapsamında görülen şeyler, bugün iktidar vasıtasıyla suç olarak görülmeye başlandı. Şu an ülkede demokrasiden bahsetmek imkânsız. Özellikle iktidarın Rojava ve Başûr bölgesine yaptığı operasyonlara baktığımız zaman asıl büyük resmi gizlemek için bugün tutuklama ve yasakları gündeme getiriyorlar. Kürtler kendi dilini ve kültürünü korumaya devem ediyorlar. Halaylarını çekip sloganları atmaya devam ediyorlar. Yasal olarak ifade özgürlüğü çerçevesinde değerlendirilen 'Bijî Serok Apo' sloganını şu an AKP-MHP iktidarı bunu suç olarak göstermeye çalışıyor. Gençler hedef gösteriyor ve tutuklanıyor" şeklinde konuştu.

KÜRTLER KENDİ DİLİNİ VE KÜLTÜRÜNÜ YAŞATAMAYA DEVAM EDECEK

Bütün baskı ve inkâr politikalarına rağmen Kürtlerin kendi dilinden, kültüründen hiçbir zaman vazgeçmediğini ifade eden Şahin, "Nasıl ki sekiz yıl boyunca kayyumlarla bölgenin kültürel yapısı ve dokusu tamamen değiştirme hedeflerinden bunu başaramadılar, bu saatten sonra da başaramayacaklar. Bu politikalar bir savaş politikasıdır. Bir imha ve inkâr politikasının devamıdır. Bu politikaların topluma hiçbir faydasının olmadığını görmek gerekiyor. Bütün bu saldırıların tamamı kanunsuzdur. İktidarın Kürtçe'ye tahammülü yok. Bunlar Kürtlerin statü sahibi olmasına tahammül edemiyorlar. Burada haklı bir dava vardır. Bizler demokratik siyasetten hiçbir zaman vazgeçmeyeceğiz. Kürtler kendi dilini ve kültürünü yaşatmaya devam edecek" diye kaydetti.