Şeyh Said ve arkadaşlarının mezarı için başvuru

Türk devleti tarafından idam edilen Şeyh Said ve arkadaşlarının mezar yerlerinin açıklanması için başvuru yapılacak.

Şeyh Said ve Arkadaşları Derneği ile Amed Barosu, Şeyh Said ve arkadaşlarının mezar yerlerinin açıklanması için Türk İçişleri Bakanlığı'na yapılacak idari başvuruya dair Tahir Elçi Konferans Salonu'nda açıklamada bulundu.

Amed Barosu Başkanı Nahit Eren, "İdam kararlarıyla ve devamında cenazelerinin verilmemesiyle Kürtlere yaşatılan zulmün devam ettiği kanısındayız. Bu anlamda zaman zaman geçmişle hesaplaşma konusunda siyasi aktörlerin söylemleri oluyor. Madem geçmişle yüzleşiyorsunuz, yüz yıllık Kürtlere yönelik bu ülkede sürdürülen bu acı tablonun ilk yüzleşilmesi gereken olaylarından biri Şeyh Said ve arkadaşlarının olayıdır. Sadece aileleri açısından değil bütün Kürtler açısından bilinmek istenen mezar yerlerinin açıklanmasını talep ediyoruz" dedi.

Eren, başvuruya dair şunları söyledi: "Bu başvuru tabi ki hukuki ve idari başvuru. İdari yargılama hususunda Türkiye’de 1925’in şartlarından bu yana birçok değişiklik yaşandı. Ama bugünkü yaptığımız hukuki değerlendirmelere baktığımıza göre bizim muhatabımız İçişleri Bakanlığı. Biz bu anlamda mahkeme kararıyla idam edilmiş kişilerin yine devletin sorumluluğu ve devletin bilebileceği bir yere defnedileceği konusunda bir şüphemiz yok. Çünkü söz konusu naaşlar ailelere teslim edilmedi ve bir şekilde defnedildikleri yer bir şekilde gizlendi."

Eren, "Eğer bu bilgi bize verilmez ise dava açacağız" diye ekledi.

'HALKIMIZ BU DAVAYA SAHİP ÇIKSIN'

Şeyh Said ve Arkadaşları Derneği Başkanı Mehmet Kasım Fırat ise 96 yıl önce de cenazelerini istediklerini fakat halen teslim edilmediğini söyledi. Başvurularından bir sonuç alamadıklarını ifade eden Fırat, "Cumhuriyet temsilcileri bu sese kulak versin, bütün halkımız da bu davaya sahip çıksın” çağrısında bulundu.