Şiddetle Mücadele Ağı hasta tutsaklara özgürlük istedi

Amed’de bir açıklama yapan Şiddetle Mücadele Ağı, cezaevinde rehin tutulan Kürt kadın siyasetçi Aysel Tuğluk ve tüm hasta tutsakların tahliye edilmesini istedi.

Şiddetle Mücadele Ağı, başta Aysel Tuğluk olmak üzere hasta tutsakların durumuna ilişkin bir açıklama yaptı.

Adliye binası önünde yapılan açıklamada konuşan Amed Tabip Odası Başkanı Elif Turan, Tuğluk’a demans hastalığını tanısı konulduğunu hatırlattı.

Bu hastalığın Tuğluk’un kişisel fonksiyonlarını ciddi anlamda etkilediğini ifade eden Turan, Adli Tıp Kurumu’nun (ATK) Tuğluk hakkında verdiği “cezaevinde kalabilir” raporuna tepki gösterdi.

Turan, "ATK'nin verdiği bu çelişkili kararlar ne tıbbi ne hukuki ne vicdanen hekimlik değerleriyle bağdaşıyor” dedi.

İHD’nin Amed Şubesi Başkan Yardımcısı Ezgi Demir, Tuğluk’un tutuklandıktan 9 ay sonra annesini yitirdiğini hatırlatarak, annesinin cenazesine yapılan ırkçı saldırı nedeniyle Tuğluk'un sağlık problemleri yaşamaya başladığını söyledi.

Demir, "Tuğluk’un mevcut sağlık durumunun kapsamlı bir şekilde incelenmesi ve buna yönelik bir rapor hazırlanması gerekirken, kamuoyu yanıltılmıştır” dedi.

Demir, şunları ekledi: "Bu taraflı raporlar tüm hasta mahpusların sağlığını ciddi düzeyde etkilemekte, yaşamlarını yitirmelerine sebep olmaktadır. Başta Aysel Tuğluk olmak üzere tüm hasta mahpusların ceza infazının hastalığı süresince geri bırakılması çağrısında bulunuyoruz. Sağlık hizmetine erişimin engellendiği, hasta mahpusların sağlık ve yaşam hakkının sistematik bir şekilde ihlal edildiği bu süreçte Aysel Tuğluk ve tüm hasta mahpusların bir an önce serbest bırakılmasını talep ediyoruz."

 

Avukat Cemile Turhallı, Tuğluk’un halen Kobanê Davası'nda yargılandığı ve sağlık durumuna rağmen savunmaya yapmaya zorlandığı tepkisinde bulundu.

Turhallı, "Kobanê Davası bir kumpas davasıdır. Toplumsal barışı amaç edinen bir siyasal hareketin davasıdır. Kolektif taleplerin yargılandığı bir davadır. Ama aynı zamanda bir kadın yargılamasıdır. Bu davada tutuklu yargılanan 22 kişiden 13 tanesi kadınlardan oluşuyor. Aysel Tuğluk da bunlardan biridir. Bu yargılama bizim açımızdan bir erkek yargısının yargılamasıdır. Bu davada mahkeme, iki haftada bir duruşma alıyor. Bütün yargılananları baskı altına alarak, özellikle de Aysel Tuğluk’u baskı altına alarak savunma yapmaya zorlamaya çalışıyor. Raporun dayanağı tam da bu” diye konuştu.