Şimşek: İktidar bütçeyle halkı zapturapt altına almak istiyor

KESK MYK üyesi Gönül Kural Şimşek, AKP’nin savaş ve rant politikaları devam ettikçe yoksulluğun daha da derinleşeceğini söyledi.

Kamu Emekçileri Konfederasyonu Sendikaları (KESK) MYK Üyesi Gönül Kural Şimşek, Türkiye'de yükselen enflasyonla birlikte artan yoksulluğa ilişkin ANF’ye değerlendirmelerde bulundu. 

Emekçilerin bütçeden aldıkları payın her dönem daha da azaldığını belirten Şimşek, hükümetin tercihinin emekten değil sermayeden yana olduğunu, bunun kamu emekçilerinin dün Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde de bir kez daha görüldüğünü belirtti.

Emekçileri vergiler altında ezen iktidarın sıra işverene gelince kesenin ağzını açtığını söyleyen Gönül Kural Şimşek, “Sendikalı-sendikasız daha önce hiçbir hareketlilik olmayan iş kollarında farklı siyasi partilerin belediyelerinde bile emekçiler ek zam için eylemler yapıyor. Her yıl emekçilere bütçeden ayrılan pay azalırken, bütün emekçilerin maaşı asgari ücrete yaklaşırken sermayenin aldığı pay artıyor. Eylül ayında bütçe görüşmeleri ve metal iş kolu sözleşmeleri var. Yoksulluğun daha da derinleşeceğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.

SÖMÜRÜ GİDEREK ARTIYOR

AKP iktidarının emekçiden yana değil rant ve savaştan yana olduğunu da ifade eden Gönül Kural Şimşek, şunları belirtti: “Hükümet emekçilere MTV, ÖTV harçları artırırken bir taraftan da sermaye vergi indirimleri, teşvikler, krediler sağlıyor. Bu aslında hükümetin, sermaye hükümeti olduğunun en büyük göstergesi. Türkiye ekonomisi 2022’de yüzde 5.5 büyürken emeğin aldığı pay, bir yılda yüzde 30’dan yüzde 26,3 e gerilemiş. Aradaki makas hızla açılıyor.

Akbelen’de 5’li çete olarak adlandırılan Limak Holding' e zeytinliklerin nasıl peşkeş çekildiğini gördük. Halkın direnişine rağmen hükümet, yandaş sermayenin çıkarlarını korumaya ve halka zor kullanmaya devam ediyor. Devletin bu şirkete 1 milyar liradan fazla teşvik ödediği basına yansıdı.

Sadece yandaş sermaye değil, bu büyümeden bütün sermaye grupları payını alıyor. En somut örnek, Türkiye'nin en büyük sermaye grubu Koç Holding, karını 4 katına çıkarırken daha önce asgari ücretin üç katı maaş alan işçilerin maaşı asgari ücrete yaklaşmış. Emekçiler daha çok çalışıp daha az ücret almaya başlarken sermaye, sömürüyü daha fazla artırıyor.”

BÜTÇE SAVAŞA AYRILIYOR

2022 yılında bütçenin yüzde 20’sinden fazlasının savaş için harcandığını belirten Gönül Kural Şimşek, “En küçük bir hak arama mücadelesinde halka, emekçilere yönelik baskıların arttığını hepimiz görüyor, yaşıyoruz. En son ücretlerin iyileştirilmesi için alana çıkan özel sektör öğretmenlerine uygulanan şiddeti hepimiz gördük. Kaç haftadır Cumartesi Anneleri'nin/İnsanları'nın, kayıpları için yıllardır yaptığı yapmaya çalıştığı açıklamalar engelleniyor. Ayrıca depremde savaşa, silahlanmaya ayrılan bütçe sağlam konutlar için yapılması için harcansaydı bu kadar büyük bir felaketin yaşanmayacağını biliyoruz. İktidar aynı zamanda buraya ayırdığı bütçeyi emekçileri, halkı zapturapt almak için kullanıyor” dedi.

ORTAK TALEPLER İÇİN MÜCADELE EDİLMELİ

KESK MYK üyesi Gönül Kural Şimşek, yoksulluğa karşı mücadele için örgütlenmek gerektiğini, “Bu yoksulluktan, zamlardan etkilenen en geniş kesimlerin bir araya gelerek ortak talepleri için mücadele etmesinden başka çıkar yol yoktur. Burada en büyük görev, emekten yana olan siyasi partiler ve sendikalara düşmektedir. En geniş emek platformlarının kurulması, emek örgütlerinin en geniş emekçi kesimleri talepleri etrafında birleştirecek yol ve yöntemler geliştirmesi için çaba harcaması gerekiyor. Süreç bu birliktelikler için daha uygun zeminin olduğunun göstergesi” sözleriyle belirtti.