Şırnak ile Elazığ'da tutsaklar baskı ve şiddet görüyor

  Şırnak'ta tutsaklara görüş ve iletişim cezası verilirken, Elazığ'da da gardiyanların tutsaklara saldırdığı öğrenildi.

AKP-MHP rejimi içeride de dışarıda da barbarlığını sürdürüyor. Şırnak'ta görüş, iletişim, disiplin cezaları alan tutsakların sürekli koğuşları da basılıyor. Gardiyanlar Şırnak'taki tutsakları da askeri nizamda sayım dayatmasını kabul etmedikleri için saldırdı.

ŞIRNAK

Şırnak T Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan tutsaklara, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit, Efrîn işgali ve 'tek tip kıyafet' dayatmasına karşı bir aylık süreli-dönüşümlü açlık grevi yaptıkları için görüş ve iletişim cezası verildi.

Jinnews'in haberine göre, tutsak yakınlarından Hatice Beytur, bir ay açlık grevi yapan tutsaklardan hiçbir haber alamadıklarını söyledi. Beytur, "Benim oğlum Şırnak T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuluyor. 11 yıl ceza aldı. Bir ay boyunca oradaki tutsaklar hem tecride, hem ‘tek tipe’ hem de Efrîn’e karşı açlık grevi eylemi yaptılar. Kaç kişi olduklarını bilmiyorum ama orada bulunan bütün tutsakların bu grevde yer aldığını biliyorum. Bir aydır oğlumun ne kapalı ne de açık görüşüne gidebiliyorum. Açlık grevine girdikleri için cezaevi yönetimi tarafından disiplin cezasına çarptırılmışlar. Onca hak ihlaline rağmen yeni ihlallere imza atılıyor” dedi.

Beytur, tutsaklara dönük baskıların gün geçtikçe arttığını dile getirerek, şunları söyledi: "Son görüşmemde oğlum bana açlık grevini sonlandırdıklarını ancak disiplin cezası aldıklarını söyledi. Ardından ise görüş ve telefon yasağının getirildiğini anladık. Oğlum açlık grevi sürecinde koğuşlarının sürekli olarak gardiyanlar tarafından basıldığını ve arama yapıldığını aktardı. Çocuklarımız keyfi bir uygulama ile karşı karşıya. Onlarla birlikte biz de direneceğiz. Tutsakların durumuna dikkat çekmek için ses olmalıyız."

ELAZIĞ

Elazığ E Tipi Cezaevi’nde, aralarında Partizan davasından tutuklu olanların da bulunduğu tutsakların gardiyanlar tarafından darp edildiği ortaya çıktı. Cezaevine görüşe giden aileler, gardiyanların, esas duruşta sayım vermeyi kabul etmedikleri için tutsakları darp ettiğini öğrendi.

Aynı cezaevinde kalan tutsaklardan Ömer Binen de, ailesiyle yaptığı telefon görüşmesinde gardiyanların askeri nizamda sayım dayatmasını kabul etmedikleri için şiddet gördüklerini aktardı.

Aileler, yakınlarının hayatlarından endişe duyduklarını ifade ederken, baskıların devam etmesi halinde tutsakların açlık grevine başlayacaklarını da aktardı.

Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Milletvekili Veli Ağbaba’ya çağrıda bulunan tutsak yakınları, Ağbaba’dan cezaevini ziyaret edip, yaşanan hak ihlallerini kamuoyuyla paylaşmasını istedi.