ABD: Suriye’nin operasyonel hava gücünün beşte biri imha edildi

İdlib vilayetindeki kimyasal saldırıdan sorumlu tuttuğu Suriye rejim güçlerini bombalayan ABD, rejimin hava kuvvetleri kapasitesinin beşte bir oranında imha edildiğini savundu.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), geçtiğimiz hafta kimyasal saldırıdan sorumlu tuttuğu Suriye rejiminin elindeki El Şayrat Hava Üssü’nü 59 adet Tomahawk füzesiyle vurmuştu.

Bombardımana ilişkin bir açıklama yayınlayan ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, Suriye’nin operasyonel hava gücünün beşte birinin yok edildiğini duyurdu. Savunma Bakanı açıklamasında, savaş uçaklarının yanı sıra çok sayıda yakıt istasyonu ve cephaneliğin yok edildiğini belirtti.

Başkan Donald Trump’ın saldırı emrine ilişkin olarak Mattis, “Başkan, ABD’nin Esad’ın masum insanları kimyasal silahlarla öldürmesine sessiz kalmayacağını göstermek amacıyla verdi” dedi. Mattis’in açıklamasında, rejimin daha önce bu silahları imha ettiğini duyurduğu hatırlatıldı.  

Açıklamada, pistinin vurulmamasına rağmen rejimin Şayrat Hava Üssü’ne yakıt ve cephane ikmali yapamadığı bilgisi de verildi.

ABD’ye göre, Şayrat Üssü’nde rejimin elinde olduğu savunulan kimyasal silahların bir kısmı bulunuyor. Ancak bu silahların olduğu varsayılan binaların ‘kimyasal maddelerin yayılmasını önlemek amacıyla’ vurulmadığı da savunuluyor.

Suriye rejimi ise, İdlib’de 87 kişinin yaşamını yitirdiği kimyasal saldırıyla bağının olmadığını savunuyor.