AKP’nin Van’da seçim hilesi: 2 yeni ilçe kuruluyor

Van Valiliği ve AKP İl Örgütü, Van’ın idari yapısını değiştirmeye hazırlanıyor. Amaç, HDP’nin açık farkla kazandığı İpekyolu ve Edremit ilçelerini bölerek buralarda seçimleri kazanmak.

Kürdistan’da 24 Haziran seçimlerinde sandıkları taşıyarak sonuç elde etmeye çalışan AKP’nin, Mart 2019 yerel seçimlerinde de belediyeleri almak için yeni kirli planı ortaya çıktı.

Van Valiliği ve AKP İl Örgütü tarafından hazırlanan taslakta, Van’ın İpekyolu ve Edremit ilçelerinin  bölünmesi ve bu şekilde Van’ın merkez ilçeleri olan İpekyolu ve Edremit belediyelerinin HDP’den alınması planlanıyor.

AKP’liler, HDP’nin yüzde 90 oy aldığı İpekyolu’na bağlı Bostaniçi, Karşıyaka, Yeni Mahalle, Hacıbekir ve Edremit’e bağlı Fırat ve Süphan mahallelerinden 2 yeni ilçe oluşturmak istiyor.

 Bostaniçi ve Erek adı altında 2 belediye kurarak HDP tabanını İpekyolu ve Edremit ilçelerinden ayırmayı öngören  AKP, böylelikle merkezi iki belediyeyi kazanmayı hedefliyor.

Şu anda Tuşba Belediyesi'ni elinde bulunduran AKP, böylece 3 merkezi ilçede belediyeleri kazanmayı, aynı zamanda Büyükşehir Belediye Meclisinde çoğunluğu ele geçirmeyi umuyor. 

AKP’liler, bu planın gerçekleşmesi halinde Büyükşehir Belediyesinin HDP’nin elinde olmasının bir öneminin kalmayacağını düşünüyor. Özellikle Van'da AKP'liler bu iki ilçedeki önemli noktaları rant alanları haline dönüştürmek istiyor.

HDP'NİN GÜÇLÜ OLDUĞU YERLERDE PLANLANIYOR

Van Valiliği tarafından AKP İl Örgütü'nün direktifleri doğrultusunda hazırlanan taslak için birkaç aydır sürdürülen çalışmanın sonucunda teklif raporlaştırılıp Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sunuldu.

AKP bu planı HDP’nin güçlü olduğu Amed, Mardin ve Urfa başta olmak üzere birçok yerde yapmayı planlıyor.

ÖZEL KOMİSYON OLUŞTURULDU

Konuya ilişkin bir süredir çalışmalarını sürdüren Van Valiliği, 18 kişi ile Van Valiliği İl Özel İdare Komisyonu oluşturuldu.

Komisyonda Büyükşehir Belediyesi daire başkanları, ilçe belediye yetkilileri, Mahalli İdareler Müdürlüğü yetkilileri ve hemen her kamu kuruluşunda görev yapan danışmanlar yer aldı.

Mahalli İdareler yasasına göre bir yerin ilçe yapılması için ilde en büyük mülki idare amiri olan valinin buna gerek duyması durumunda, valinin bildirimi üzerine, mahallî seçim kurulları, on beş gün içinde köyde veya köy kısımlarında kayıtlı seçmenlerin oylarını alır ve sonucu bir tutanakla valiliğe bildirilir. 

Valinin mahalle ya da beldeleri ilçe yapma talebi İçişleri Bakanlığının hazırlayacağı müşterek kararnameye dönüştükten sonra Danıştay'ın görüşü alınarak müşterek kararname ile o yerde belediye kurulur.

Yeni iskân nedeniyle oluşturulan ve nüfusu 5.000 ve üzerinde olan herhangi bir yerleşim yerinde, İçişleri Bakanlığının önerisi üzerine Başkanlık sistemine göre Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yayımlayacağı bir kararname ile kısa sürede ilçe kurulabiliyor.

Son olarak KHK ile Aksaray’ın Sultanhanı ile Akdere, Çamurlu, Dereiçi, Gümüşdere, Karaosmaniye, Kayaköy, Kazımıyi, Köprücü, Liman, Osmaniye Şarp ve Üçkardeş köylerini kapsayacak biçimde Artvin’in Hopa içlesine bağlı Kemalpaya beldesi ilçe yapılmıştı.