Alevi örgütleri: Alevilerin devletten talebi yok

Cemevlerinin “ticarethane” statüsünde bulunmasına tepki gösteren Alevi örgütleri, "Faturaları ödemeyeceğiz" dedi, "Alevilerin devletten talebi yok" vurgusunda bulundu.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD), Alevi Bektaşi Federasyonu, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Alevi Kültür Dernekleri ile birçok sivil toplum örgütü, Cemevlerinin “ticarethane” statüsünde olması nedeniyle gelen fahiş elektrik, doğalgaz ve su faturalarına ilişkin Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi önünde açıklama yaptı. Eyleme Halkların Demokratik Partisi (HDP), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Çağdaş Erzurumlular Derneği üye ve yöneticileri de destek verdi.


'AİHM KARARI UYGULANMIYOR'


Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Hüseyin Güzelgül, "Cemevlerinin yasal statünün verilmesi ile ilgili AİHM’in verdiği karar var. Yasal statü verilmesi gerekirken hala verilmemiştir. Çünkü yargı, yasama ve yürütme tek bir kişinin elindedir. Anayasa’da var olan ile değil, denetimsiz bir şekilde idare edilmekteyiz” dedi.


'DEVLETTEN TALEBİMİZ YOK'


PSAKD Genel Başkanı Gani Kaplan, yüksek ve düşük faturaların kendileri için önemli olmadığını, asıl meselenin statü olduğunun altını çizen Kaplan, “Biz o faturanın üzerinde yazılan ticarethaneye itiraz ediyoruz. Alevilerin devletten hiçbir zaman toprak talebi olmamıştır” diye kaydetti.
Cemevlerinin üzerinde ticarethane yazıldığı sürece faturalarını ödemeyeceklerini belirten Kaplan, “Devletin gücünü Alevilere göstermek ile hiçbir Aleviye geri adım attıramazlar” ifadelerini kullandı.
HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, “Cemevine ticarethane demek, Aleviliği ve milyonlarca Alevi’yi yok saymak demektir” dedi.


'İKTİDAR İNANCIMIZI KULLANMAYA ÇALIŞIYOR'


Ortak basın metnini okuyan Alevi Bektaşi Federasyonu Yönetim Kurulu üyesi Dilek Güneş, "Diyanet İşleri Başkanlığı kapatılmalı" dedi.
Güneş, “İktidar, inancımızı çıkarları doğrultusunda tanımlamaktan çekinmemektedir. Bir yandan kendi elleriyle cemevleri açarken, bir yandan ibadethanelerimizin temel ihtiyaçlarını ‘ticarethane’ statüsünde faturalandırmaktadır” dedi.