Almanya’da ‘Bozkurtlar yasaklansın’ talebi yükseliyor

Türk futbolcunun UEFA sahalarında “Bozkurt” işareti yapması ardından Almanya’da bu işaretin ve Türk ırkçı oluşumlar terörü ve faşizmi desteklediği için yasaklanması yönünde kampanyalar yapılıyor.

TÜRK IRKÇILIĞI

2024 Avrupa Futbol Şampiyonası'na ev sahipliği yapan Almanya'da, Avusturya maçında attığı gol sonrası sahada Türk ırkçılığının simgesi olan “bozkurt” işareti yapan Merih Demiral'la birlikte bu işaretin ve Almanya’daki Türk ırkçı hareketlerin yasaklanmasına yönelik Alman Federal Meclisi’ne çağrılar yapılıyor, kampanyalarla da destekleniyor. 

Avusturya'da 2019'dan bu yana yasak olan bozkurt işaretinin, Almanya'da da yasaklanması için çağrılar yapılıyor. Benzer çağrılar, Türk ırkçı grubu Ülkücüler için de dile getiriliyor.

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, ‘’ Aşırı sağcı Türklerin sembollerinin stadyumlarımızda yeri yoktur. Avrupa Futbol Şampiyonası'nın ırkçılık platformu olarak kullanılması kesinlikle kabul edilemez. UEFA'nın konuyu araştırıp yaptırımları değerlendirmesini bekliyoruz’ derken Almanya Federal Gıda ve Tarım Bakanı Cem Özdemir, ‘’ Bozkurtlar ile ilgili hiçbirşey gizli değildir. Mesajları aşırı sağcı, terörü ve faşizmi temsil ediyor” ifadelerini kullandı..

Kürt Karşıtı Irkçılık Enformasyon Merkezi (IAKR)’ın Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser’e yönelik 28 sivil toplum kuruluşunun ve 196 özel kişinin imzaladığı açık mektupta da, “Bozkurtlar’ın Almanya'da yarattığı önemsizleştirme ve tehditten endişe duyuyoruz ve bu nedenle bu hareketin ve sembollerinin yasaklanması çağrısında bulunuyoruz. Almanya'daki en büyük aşırı milliyetçi hareketlerden biri olarak kabul ediliyorlar” dedi.

Türk ırkçılarının Almanya için hafife alınamayacak bir tehlike oluşturduğuna işaret eden Sol Parti ise, “Bozkurtlar”ın’ yasaklanmasını talep ediyor.

Hamburg Sol Parti Meclis Grubu, eyalet ve federal düzeyde ülkücülere karşı hükümetin harekete geçmesi için önerge sundu. Aralarında Die Linke Hamburg eyaleti milletvekilleri Cansu Özdemir, Sabine Boeddinghaus, Deniz Çelik, Dr. Carola Ensslen, Olga Fritzsche, Norbert Hackbusch, Stephan Jersch, David Stoop, Heike Sudmann und Insa Tietjen’in imzasının bulunduğu önergede, federal ve eyalet hükümetlerinin sadece UEFA'yı suçlamakla yetinmeyip Bozkurtları yasaklayarak faşist ideolojiye karşı mücadelede kendi sorumluluklarını da yerine getirmeleri gerektiğinin altı çizildi.

Alman Gazeteci Tobias Huch, Alman Federal Meclisi’ne iletilmek üzere “Bozkurtlar yasaklansın” başlığı ile online imza kampanyası başlattı. https://innn.it/grauewoelfe

Mala Kurda Berlin-Brandenburg, e.V Change org sayfasında “Siz de Barış İçin İmzalayın” başlıklı Almanya İçişleri Bakanlığı’na sunmak üzere imza kampanyası başlattı.

Mala Kurda’nın kampanyasında yasaklama gerekçelerine ilişkin şunlara dikkat çekiliyor: “Almanya’da son dönemlerde insanlara yönelik ırkçı-İslamcı, saldırılar, Hilafet taraftarı yürüyüşler, ırkçı oluşum, grup, dernek, cami ve tarikatların savaşçı-saldırgan hareketliliği vesilesiyle, siyasi açıdan sorumlu olanlara sorumluluklarını hatırlatma ihtiyacı duyuyoruz ve ÇÜNKÜ ALMANYA'DA BARIŞ İÇİNDE BİR ARADA YAŞAMAK HEPİMİZ İÇİN ÖNEMLİDİR! İnsanların ayrı inanç-ırk-cinsiyet-kültür ve düşünceden olmalarını zenginlik olarak görüyoruz. Ve bunlardan ötürü insanları birbirine düşman etme faaliyetlerinin durdurulmasından yanayız. Almanya'da savaş propagandası ve ırkçı faaliyetler yürüten ırkçı derneklerin, IŞİD'e yakın grupların, camilerin, tarikatların ve TC’nin emriyle hareket eden DiTiB gibi oluşumların yasaklanmasını talep ediyoruz.”

https://chng.it/hW9RRBBcrc