Almanya ve AB’den Türkiye’ye uluslararası hukuka uy çağrısı

BM’de söz alan Almanya ve AB temsilcileri, Türk devletinin anti-demokratik uygulamalarını eleştirerek, Türkiye’yi uluslararası hukuka uymaya çağırdı.

25 Şubat’ta Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisinde başlayan İnsan Hakları Konseyi 40. İnsan Hakları Oturumları devam ediyor. Oturumların dünkü bölümünde Konsey üyesi devletler ve sivil toplum kuruluşları söz alarak, İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet’in açıkladığı yıllık insan hakları raporu üzerine değerlendirmelerde bulundu.

Yemen, Venezüella, Suudi Arabistan, Sudan gibi devletlerde yaşanan hak ihlallerini ele alan çok sayıda farklı devletlerin ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, bu ülkelerin hükümetlerini her şart altında temel insan haklarını korumaya çağırdı.

Oturumlarda söz alan Almanya ve Avrupa Birliği’nin hedefinde ise Erdoğan yönetimindeki Türk devletinin anti-demokratik uygulamaları vardı.

ALMANYA’NIN ENDİŞELERİ DEVAM EDİYOR!

“Türkiye’de gün geçtikte daha kötüleşen insan hakları durumu hakkında endişelerimizi yenilemek isteriz” diyerek konuşmasına başlayan Almanya BM Daimî Temsilcisi, şöyle devam etti: “İnsan hakları aktivistlerinin, gazetecilerin, parlamento üyesi çok sayıda milletvekilinin hala tutuklu olduğuna dikkat çekmek isteriz. Basın ve özgürlüğü hala ihlal ediliyor, Almanya, Türkiye’nin yakın tarihte pek çok Avrupalı gazeteciye akreditasyon vermeyi reddetmesinden endişe duyuyor. Almanya, Türkiye’yi hukukun üstünlüğüne saygı duymaya ve uluslararası taahhütlere uygun olarak insan hakları standartlarına uymaya çağırıyor.”

HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜNÜ KORUMA ÇAĞRISI

Avrupa Birliği (AB) BM Daimî Temsilciği adına yapılan konuşmada ise Türk devletine uluslararası hukukun üstünlüğüne uyma çağrısı yapıldı. Konuşmada devamla, “Avrupa Birliği, Türkiye’de ifade özgürlüğüne yönelik saldırılarla, insan hakları savunucuları, gazeteciler, akademisyenler, parlamento üyelerinin de içinde olduğu tutuklamalarla ve bunlara yönelik yapılan suçlamalarla yakından ilgileniyor. AB olarak bir kez yine Türkiye’ye hukukun üstünlüğünü ve yargı bağımsızlığını koruma çağrısında bulunuyoruz. Türkiye uluslararası standartlara uygun bir şekilde davranarak, temel insan hakları ve özgürlüklerine saygı duymalı” denildi.