Amed’de 1 Eylül mitingi: Abdullah Öcalan’ın barış elini tutun

Amed mitinginde binlere seslenen DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, savaş politikalarına vurgu yaparak, “Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın uzattığı barış elini tutun. O eli tutarsanız barış olur. Onurlu barış gelene kadar mücadelemiz devam edecektir" dedi.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) ile Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP), “Toplumsal barış için eşit ve özgür yaşam” şiarıyla düzenlediği 1 Eylül Dünya Barış Günü mitingi başladı. Mitingin yapıldığı İstasyon Meydanı parti bayrakları ile süslenirken, alanda “1 Eylül barıştır”, “Savaşlara ses çıkarıyoruz biz kadınlar barış istiyoruz”, “Direne direne kazanacağız”, “Onurlu barış için sende ayağa kalk”, “Orman yangınları politiktir”, “Dîsa jin dîsa jiyan”, “Kadın barışın teminatıdır” yazılı pankartlar taşındı.

KADINLAR YÜRÜDÜ

Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar, DPB Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz ile milletvekilleri Adalet Kaya, Halide Türkoğlu, Newroz Uysal ve TJA’lı kadınlar, “Jin, jiyan, azadî” ve “Kadın tutsaklara özgürlük” pankartıyla alana yürüdü. Yürüyüş esnasında sık sık “Siyasi tutsaklar onurumuzdur”, “Jin, jiyan azadî” ve “Berxwedan jiyan e” sloganları atıldı ve zılgıtlar çekildi.

Türk polisi meydana girişte iki farklı noktada aramalar yaptı. Gazetecilerin not için yanında getirdiği kalemlere el koyan polis, çakmak ve şal û şapik gibi kıyafetlerle alana girişleri engelledi.

 ‘BARIŞIN ÖNCÜSÜ İMRALI’DA’

7’den 70’e halk İstasyon Meydanı’na akarken “Barışın öncüsü İmralı’dadır” sloganları attı.

Mitinge Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk,  Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, Yeşil Sol Parti Eşsözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar, milletvekilleri ve binlerce kişi katıldı. Alanı dolduran binler, özgürlük ve demokrasi mücadelesi şehitleri anısına saygı duruşunda bulunarak Çerxa Şoreşê marşını birlikte okudu. Gençler ise, “Gençlik Apo’nun fedaisidir” ve “Direne direne kazanacağız” sloganları attı.

‘BARIŞ MUHATAPLARIYLA OLUR’

Ardından Tertip Komitesi adına konuşan Yeşil Sol Parti İl Eşsözcüsü Abbas Şahin,  katılımcıları selamladı. Şahin, “Burada daha güzel şeyler söyleyebilirdik. Barış Anneleri barış için hayatını kaybediyor. Hasta tutsaklarımız cezaevlerinde yaşamlarını yitiriyor. Bu halka söz verdik, bu topraklara barış getireceğiz. 100 yıldır bu topraklarda kan ve gözyaşından başka bir şey görmedi. Bu toprakların onurlu barışa ihtiyacı var. Barışın muhatapları da belli. Son 8 yıldır tecrit uygulanıyor, bu tecrit son 2,5 yıldır da mutlak bir şekilde sürüyor. Biz dedik ki bu ülkeye barışı getireceğiz. Bu sözümüzü gerçekleştireceğiz. Toplumsal barış için önce eşitlik ve özgürlük olacaktır. Onurlu barış muhataplarıyla olacaktır. Biz bunu sağlayacağız” dedi.

Konuşmaların ardından bölge milletvekilleri halkı selamladı.

‘KÜRT HALKI ÖZGÜRLÜK İÇİN DİRENİYOR’

Ardından söz alan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Barış Anneleri başta olmak üzere katılımcıları selamladı.  1 Eylül Dünya Barış Günü’nü kutlayan Öztürk, “Bir ülkede özgürlük ve barış varsa 1 Eylül’ün anlamı büyüktür “ dedi.

1 Eylül Dünya Barış Günü’nün tarihçesine değinen Öztürk, “Bu savaşta insanlık kaybetti. Barışın kıymeti bilinsin diye bugün ilan edildi. Kurdistan’da da 100 yıldır halkımız özgür yaşamak için direniyor. Son 50 yıldır Kürt halkı biliyor ki ne zaman fırsat Sayın Abdullah Öcalan’ın eline geçtiyse sadece Türkiye için değil Ortadoğu için de büyük umutlar gerçekleşmiştir. AKP-MHP bu umudu bitirmek için tecridi derinleştirdi. Demokrasi ve barış düşmanı oldukları için tecridi derinleştirdiler. Amed’de 2013 Newroz’u herkesin aklına geliyor. 2013 Newroz’unda Abdullah Öcalan mesajını verdi. Barış süreci başladı. Türk, Kürt, Laz, Çerkes tüm halklar yaşam buldu. Bugün ekonomik kriz başladı. Bu krizin sebebi savaştır.  Demokrasinin sonlanmasının sebebi Kürt halkına dönük savaştır. Kendi faşist zihniyetleri ve kendi kirli politikalarını gizlemek için Kürtlere karşı savaş açtılar” dedi.

‘BİR SÖZÜNÜZ VARSA SAMİMİSİNİZDİR’

Muhalefete seslenen Öztürk, şunları söyledi: “ Burada İstasyon Meydanı’nda muhalefete de birkaç çağrımız var. İnsan haklarını, Kürt sorunu, tecride ilişkin bir sözleri olmuyor. Bunlar olmadan Kürt sorunu çözülmez. Adalet diyorlar. Madem Adalet’e inanıyorlarsa Emine Şenyaşar’ın sesi olsunlar. İnsan hakları diyorlarsa Halise Aksoy, Ali Rıza Aslan, İbrahim Uzun çocuklarının cenazelerini kutuyla teslim aldılar. Bu hangi insanlıkta, hangi dinde hangi inançta var? Bir sözünüz buna varsa samimisinizdir. Bir söyleminiz yoksa Türkiye’nin ne hale geldiğini herkes görüyor. 

SAVAŞLA BİTİREMEZSİNİZ

Çözüm sürecinde insanlar işlerindeydi. Halkın refahı yüksekti. Bu zihniyet kendini zengin yapmak için Türkiye halklarını fakirlikle bıraktılar. Bunu da Türkiye’nin geleceği için yapıyoruz diyorlar. Bu yalandır. Hitler’in zihniyeti aynen devam ediyor. Farqîn, Tetwan, Qelqelî ablukaya alınıp insanlarımız işkence ile gözaltına alınıyorlar. Kurdistan halkına yapılan bu zulümleri kabul etmiyoruz. Savaşla bitmemiz mümkün değildir. Bize yapılanları biz kabul etmiyoruz. DTK olarak İstasyon Meydanı’nda diyoruz ki, bu planınız dün tutmadı, bugün de tutmayacak. Savaş, ölüm, işkence ile Kürt halkı bitmez. Türkiye’ye onurlu bir barış gelmeli. Bu tek çaredir.

‘O ELİ TUTARSANIZ BARIŞ OLUR’

Bugün Abdullah Öcalan’ın fikirleri bütün dünyaya yayılmıştır. Abdullah Öcalan bu faşistlere karşı direniyor. Onurlu bir barış için biz yola çıkmışız. Çok bedel verdik, sonuna kadar da, özgür olana kadar da bu bedeli vereceğiz. Kürt meselesi bugün Türkiye’yi değil, Ortadoğu’yu da etkiliyor. Türkiye’de bu sorun çözülürse Ortadoğu’da da çözülür. Bugün bir ekmek evinize götüremiyorsanız, bunun sebebi faşist zihniyettir. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın uzattığı barış elini tutun. O eli tutarsanız barış olur. Onurlu barış gelene kadar mücadelemiz devam edecektir.”

Miting, Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar’ın konuşmasıyla devam ediyor.