Amed, Van ve İzmir’de tutsak aileleri çocuklarını istiyor

Amed, Van ve İzmir’de tutsak ailelerinin yürüttüğü Adalet Nöbeti eylemlerinde bir kez daha hasta ve infazı yakılan tutsakların derhal serbest bırakılması istendi.

AMED

Amed Barosu’ndaki nöbet eylemi de 93’üncü gününde sürüyor. Bolu F Tipi Cezaevi’nde bulunan ağır hasta tutsak Civan Boltan’ın nöbet eyleminde yer alan babası Hakkı Boltan, tutsaklar üzerindeki baskılara son verilmesi çağrısında bulundu.  

Boltan, "AKP idamı kaldırmış ama başka bir yöntemi devreye koymuş. Kendi yasalarını dahi uygulamıyor. İnfazı biten tutukluların infazları yakılarak tahliye edilmiyor. Tahliye edilmeyen hasta tutuklu çocuklarımıza karşı öldürme politikası uygulamaktadır" dedi.

Boltan, nöbet eyleminde yer alan annelerden Hasine Güler'in gözlerinden, Fevziye Kolakan'ın ise kalbinden ameliyat olduğunu anımsattı.

Kendisinin de korona virüsüne yakalandığını söyleyen Boltan, buna rağmen eylemin sonlanmadığını belirterek, “Yaz, kış, yağmur ve hastalık demeden, eylemimizden sonuç alıncaya kadar devam edeceğiz. Daha iyi bir sahiplenme olursa en kısa sürede sonuç alacağız” diye belirtti.

VAN

Van Barosu’nda devam eden Adalet Nöbeti eylemini 67’nci gününde Van F Tipi Cezaevi’nde 6 yıldır tutsak olan 25 yaşındaki Botan Timur’un babası Kazım Timur ve Van Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde 6 yıldır tutsak edilen 33 yaşındaki hasta tutuklu Sinan Karel’in annesi Zeynep Dayan (50) sürdürdü.

Eylemcileri, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Muazzez Orhan, partinin Van İl Eşbaşkanı Handan Karakoyun ile il yöneticileri ziyaret etti.

HDP’li Muazzez Orhan ziyaret sırasında yaptığı konuşmada “Cezaevlerinde her türlü hak ihlali yaşanıyor. Bu işkenceler zulme dönüşmüş durumda” dedi. Hukuksuzlukları kabul etmeyeceklerini belirten Orhan, “İktidar, sindiremediği toplumu cezaevi ile terbiye etmeye çalışıyor” diye ekledi.

Van, Amed ve İzmir’de tutuklu ailelerinin başlattığı nöbetin önemine vurgu yapan Orhan, “Ülkede adalet yok ve kendi yasalarına bile uyulmadan siyasi saiklerle hareket bir yargı sistemi var. Gerçekten hukuk olmuş olsaydı, bugün binlerce insan cezaevinde olmazdı. İktidar, hukuku toplumu şekillendirmek için bir sopa olarak kullanıyor. Ülkede adalet ve hukuktan bahsetmek mümkün değildir. Diliyoruz ki yetkililer, bu adaletsizliğe bir an önce son verir” çağrısında bulundu. 

İZMİR

İzmir Barosu önünde başlatılan Adalet Nöbeti ise 4’üncü gününde. Tutsak anneleri alanda, “Hasta tutsaklara özgürlük”, “Tecrit insanlık suçudur” yazılı dövizler açtı.

Eylemin dördüncü gününde aileleri, İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi Kadın Komisyonu, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) İzmir Şubesi ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Konak İlçe Örgütü ziyaret etti.

ÖHD İzmir Şubesi Eş Başkanı Şükran Öztürk, “Annelerin hak mücadelesinde sonuna kadar yanlarında olacağımızı yineliyoruz” dedi.

Aileler, kurumlara ziyaretlerinden dolayı teşekkür etti. Annelerden Hanife Gümüş, çocuklarını cezaevi koşullarının hasta ettiği tepkisinde bulundu.

Kamuoyundan destek talep eden Gümüş, “İnsan olan herkes bize destek vermeli. Ancak bu şekilde devlet bizim sesimize cevap verir. Hasta tutsaklarımızı bıraksınlar. Biz yağmur da olsa kar da olsa burada olacağız. Herkes sesimizi duymalı. Tutsak anneleri babaları gelsinler gerekirse yerde otururuz” dedi.