Ata: Özerk Kürdistan olmazsa olmazdır

TJA aktivisti Ayla Akat Ata, "Özerk demokratik Kürdistan, demokratik Türkiye için olmazsa olmazdır" dedi.

22’si tutsak 108 ismin yargılandığı Kobanê Davası’nın 10’uncu duruşması, 4’üncü gününde Sincan Cezaevi Kampüsü’ndeki salonda sürüyor.
Duruşma HDP eski milletvekili ve Tevgera Jinen Azad (TJA) aktivisti Ayla Akat Ata’nın savunmasıyla devam etti.

Parti kapatmalarının, tutuklamaların ve diğer baskı araçlarının kendilerini engelleyemeyeceğini söyleyen Ata, “Biz mücadelemize devam edeceğiz, özellikle kadın mücadelesi 3-5 yıllık bir mücadele değil. Biz, bin yıllardır savaşıyoruz. Kadın faaliyetlerimizin illegalize edilmesi bir yöntem olarak belirlenmiş. Birilerinin bu dosyayı siyasi çıkarları doğrultusunda yönlendirme amaçları vardı. Kadın mücadelesini de köreltmek istiyorlar. Ben içinde bulunduğum tüm kadın çalışmalarımın arkasındayım. KJA da diğer kurumlarımız gibi hedef alındı. Biz sadece 'nekuje' dedik. Başka hiçbir şey demedik. Ama ne oldu? Barış diyenler tutuklandı” ifadelerini kullandı.

Ata, şunları söyledi:

'BU DAVA HEM KÜRTLERE HEM DE KADINLARA KARŞI AÇILDI'

"KCK operasyonları sırasında her ay 30-40 siyasetçinin evinden, kurumlarından, gözaltına alındığı bir süreç yaşadık ama ne oldu, partimiz dimdik ayakta. Kadınlara binlerce operasyon yapıldı, kadınlar hala ayakta. Ne yapacağız, vaz mı geçeceğiz? Ulaş’ın iddialarına göre ben herkesi tanıyormuşum. Örgütün tüm kadrolarıyla iletişimim varmış. Nasıl bir örgütmüş bu. 40 yıldır savaşılarak bitirilemeyen bir örgütte herkes herkesi tanıyor.
Kadınların bedel ödemeye hazır olduğunu devlet biliyor. Dosyada kadın tutuklular erkeklerden fazla. Bu dava sadece Kürtlere ve HDP’ye yönelik bir dava değil. Kadınlara karşı açılmış bir davadır.
Dosyada yer alan basın açıklamaların tamamı basından alındı. Siz güvenlik şubeden tam metinlerini isteyin. Daha iyi anlaşılır. Dosyada ‘sözde haber’ tanımı kullanılmış. Benim açıklamalarımın tamamı haber niteliğindedir. Bir açıklamamda açılan ‘Ölümden değil yaşamdan yanayız' yazılı pankart dosyama eklenmiş. Yaşamdan yana olmak suç mu? Açıklamada ‘Kürdistan bu coğrafyanın parçasıdır’ demişim. Bu dosyada Kürdistan’ın kurulmasını istediğim iddiasına gerekçe oldu. Orada bir ülke sınırından değil tarihsel bir gerçeklikten bahsettim, ki Kürdistan istesem zaten direkt söylerim ama Özerk Demokratik Kürdistan’ın, Demokratik Türkiye için olmazsa olmaz bir ihtiyaç olduğunu söylüyorum."
Kobanê protestoları sırasında Batman’da öldürülen Emre Demir’e dair Batman Emniyeti tarafından savcılığa gönderilen “7 Ekim tarihli yasa dışı olaylar” konulu raporda, Demir’in vurulduğu yere polis geldiğini ve polisin öldüren kişinin asker olduğunu gördüğünü belirten Ata, “Polis hiçbir şey yapmadan askeri birliğine teslim ediyor” dedi.
Ata, olayla ilgili olarak Demir’in babasının ifadesindeki "Oğlumun vefatı nedeniyle bize maaş bağlanmıştır" sözüne dikkat çekerek, "Ben davadaki hiçbir mağdura maaş bağlandığını görmemiştim. İlk defa Emre Demir’in babasına bağlandığını gördüm” dedi.
Ata, “Sivil askeri kim oraya götürdü, kim ateş ettirdi? Sivas’takiler, Maraş’takiler yaptı. Devreye konulan paramiliter güçler yaptı” diye ekledi.
Duruşma verilen aranın ardından devam edecek.